Jaarlijks 115 ton CO2 minder
Gemiddeld verrijzen er op de daken van de Q8-tankstations 30 zonnepanelen, goed voor circa 6.000 kWh/jaar per station. Voor de hele groep betekent dit alvast een vermindering van zijn ecologische voetafdruk met 115 ton CO2 per jaar. Het bedrijf opteerde voor een “FlatFix Light”-opbouwsysteem. Zo moet niet worden geraakt aan de dakstructuur en blijft de dakstabiliteit gegarandeerd, kwestie van de veiligheid van de automobilisten niet in het gedrang te brengen.
Dubbele doelstelling
“Onze doelstelling is tweeërlei”, zegt Bert Gillis, Retail Operaitons Manager van Kuwait Petroleum België. “Enerzijds willen wij, zoals elke milieubewuste onderneming, besparen op energie. Anderzijds willen wij de energie-efficiëntie in onze tankstations optimaliseren.” Voor dat laatste nam Q8 eerder al een reeks initiatieven van zowel technische als conceptuele aard, zoals het invoeren van gesloten koelkasten en LED-verlichting in de shops. Ook adviseert het bedrijf klanten rond energiezuinig rijden.
1 tankstation op 10
Welke investering met het hele project gemoeid is, werd niet meegedeeld. De zonnepanelen worden door Solairco uit Rotselaar geïnstalleerd op bemande tankstations (Q8), onbemande (Q8 easy) en IDS-stations (International Diesel Services, speciaal voor de transportsector. Kuwait Petroleum baat momenteel ruim 360 bemande en 120 onbemande stations uit en nog eens een 40tal IDS-stations. Dat maakt, ruw gerekend, dat er tegen het einde van het jaar op één Q8-tankstation op de tien zonnepanelen zullen liggen.