De gevolgen van de coronacrisis laten zich in heel Europa voelen. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is retailomzet met zowat een kwart teruggevallen.
Historische daling
De BRC, een Britse brancheorganisatie van detailhandelaren, meldde vandaag dat de retailomzet in de twee weken na de invoering van de lockdown met 27% is gedaald ten opzichte van een dezelfde periode vorig jaar. Net zoals in België zijn enkel de meest essentiële winkels ,zoals supermarkten, er nog open. Uit een andere studie blijkt dan weer dat een kwart van alle bedrijven intussen tijdelijk gesloten is. Waar toch nog gewerkt wordt, is een vijfde van de werknemers tijdelijk op non-actief gezet.
Volgens Reuters vrezen Britse economen dat de economie in de periode april-juni met liefst 35% kan krimpen. Zelfs indien de lockdown de komende weken versoepeld wordt en de consumptie weer aantrekt, zou de totale economische productie in 2020 met 13% kunnen dalen, meteen de grootste jaarlijkse terugval in meer dan 300 jaar.
Supermarkten profiteren
Ook de Franse retailomzet is fors teruggelopen, schrijft het persagentschap. Volgens de Franse centrale bank zijn de retailuitgaven in maart met 24% gedaald. De daling is beperkt voor voedingsmiddelen (-0,9%), maar des te groter voor non-foodartikelen (-43%).
In het eerste kwartaal steeg de omzet van de Franse supermarkten met 7,4% en die van de hypermarkten met 1,7%. Grootste slachtoffer zijn de warenhuizen, waar de verkoop met gemiddeld 19,3% afnam.