De Vlaamse overheid is gestart met de controle van de coronapremies die tijdens de eerste lockdown werden toegekend. Meer dan 5.500 aanvragen zijn al ongeldig bevonden en de controles zijn nog niet ten einde.
Hinderpremie
Tijdens de eerste lockdown konden winkeliers, ondernemers en horecazaken die verplicht moesten sluiten door de lockdown een zogenaamde hinderpremie aanvragen bij de Vlaamse overheid. De premie was goed voor een vast bedrag van 4.000 euro plus 160 euro per dag sluiting. In totaal kwamen er ruim 130.000 aanvragen binnen. Na een eerste snelle controle, werden er uiteindelijk 106.000 hinderpremies uitbetaald.
Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) is intussen begonnen met de systematische controle van de uitbetaalde premies. Daarbij hebben ze al 5.574 aanvragen aangeduid als ongeldig, wat betekent dat ze zullen worden teruggevorderd. Mogelijke redenen zijn bijvoorbeeld dat er geen fysieke locatie was die dicht moest, dat de zaak in werkelijkheid niet gesloten werd, of dat er meerdere premies werden aangevraagd op hetzelfde adres of ondernemingsnummers, schrijft De Standaard.
Open brief
Een van de ‘slachtoffers’ van die scherpe controles is ondernemer Tomasso Bordoni, die een kledingzaak uitbaat in Zandhoven. Bordoni ontving in het voorjaar een premie van 8.800 euro, maar die werd op 25 november via e-mail plots teruggeëist, volgens Bordoni ten onrechte. Omdat hij naar eigen zeggen niet gehoord werd, schreef hij zelfs een open brief aan minister van Economie Hilde Crevits. “Sinds die dag hebben wij jullie gemaild, gebeld. Zonder antwoord. Ik begrijp dat wel een beetje, want als er zulke mails worden uitgestuurd, hangt plotsklaps heel Vlaanderen aan de lijn.Terecht of onterecht. Daarom deze open brief. Via deze manier probeer ik jullie om uitleg te vragen”, schrijft Bordoni.
Vlaio ontkent dat mensen met klachten nergens terecht kunnen. “Er zijn verschillende kanalen om ons te bereiken, waaronder een gratis 0800-nummer”, zegt woordvoerster Karolien Goossens.