Doordat de afgelopen jaren verschillende grote Britse retailers winkels moesten sluiten of zelfs failliet gingen, komen ook de winkelcentra in de problemen: ze zitten gevangen in een neerwaartse spiraal.
Kleinere steden
Meer dan 200 winkelcentra in het Verenigd Koninkrijk staan op de rand van de afgrond, omdat hun grote ankerwinkels het voor bekeken hielden. Vooral winkelcentra in kleinere steden lopen gevaar, zegt retailanalist Nelson Blackley van het National Retail Research Knowledge Exchange Centre. Hij wijst op de impact van de recente moeilijkheden bij grote retailers als BHS of Toys R Us. Alleen al het bankroet van BHS veroorzaakte lege units in meer dan 200 winkelcentra; de helft daarvan is nog steeds niet ingevuld.
Als in een winkelcentrum de grote ankerwinkel vertrekt, dan straalt dat negatief af op alle andere huurders, analyseert Blackley. “Het is een neerwaartse spiraal en je kunt geen winkelcentra vullen met nagelbars en dampwinkels.” Ook de opkomst van online winkelen speelt een rol: E-commerce heeft in Groot-Brittannië immers een veel groter marktaandeel dan op het continent.
Kaalslag
Het merendeel van de getroffen winkelcentra is in handen van Amerikaanse private-equitybedrijven. Zij zien zich genoodzaakt om ofwel het vastgoed tegen een lagere prijs weer te verkopen, ofwel om te investeren in een heropleving van de centra – wat niet erg waarschijnlijk is omdat de banken daar niet in meestappen. Als winkelcentra moeten sluiten, kan dat grote maatschappelijke gevolgen hebben, niet alleen op het vlak van werkgelegenheid maar ook van criminaliteit.
De Britse retailmarkt heeft een ware kaalslag gekend de laatste tijd. Onder andere New Look, Mothercare en Marks & Spencer hebben winkelsluitingen en ontslagen aangekondigd. Ook moeilijkheden bij Poundland en House of Fraser leidden tot sluitingen en ontslagen. Eerder dit jaar kondigde Carpetright aan dat het 1 op 5 winkels in het VK moet sluiten en recent kondigde ook warenhuisketen Debenhams de sluiting aan van vijftig vestigingen.