Outletketen Mega World heeft een herstelplan voorbereid dat geen winkelsluitingen of ontslagen inhoudt. Dat zegt topman Rudy Claes die nu toch CEO wordt van de retailer.
“Alle filialen nodig”
Mega World, de keten die herrees uit de as van Blokker België, zit in financiële problemen en heeft twee weken geleden bescherming tegen schuldeisers gevraagd. Het bedrijf moet daarom een herstelplan indienen bij de rechtbank. Lang zag het er naar uit dat er van zo’n plan weinig in huis zou komen, maar nu zegt CEO Rudy Claes dat er wel degelijk een herstelplan klaar is. Meer zelfs: dat plan zou geen winkelsluitingen en geen ontslagen inhouden. “We hebben alle 119 filialen nodig,” aldus de topman tegenover agentschap Belga. Hij wil vooral kijken naar de prijszetting, het productgamma en de huurprijzen van de winkelpanden. Van het personeel wordt geen inspanning gevraagd.
Opmerkelijk is wel dat Rudy Claes nu toch officieel de titel van CEO draagt. Daarover ontstond de afgelopen weken namelijk heel wat verwarring. Vorige week had eigenaar Dirk Bron eerst gemeld dat hij zijn operationele taken zou neerleggen om het roer over te laten aan Rudy Claes, die overkwam van transportbedrijf Corneel Geerts. Wat later bleek dat Geerts COO zou worden en dat Bron dus toch als topman aanbleef. Tot vandaag, dus…
Kassa leeggehaald
Die gang van zaken veroorzaakte nog meer wantrouwen bij de vakbonden, die toch al geen hoge pet op hebben van de omstreden zakenman Dirk Bron en al evenmin van zijn nieuwe rechterhand, die immers niet de minste retailervaring heeft. Ze beschuldigen de ondernemer van gesjoemel en dienden klacht in bij de rechtbank. Er zouden onder andere verdachte geldstromen naar Monaco zijn vastgesteld, maar daar is volgens Claes niets mis mee: er staan reële leveringen, bestelbons en facturen tegenover.
Dirk Bron van zijn kant wijst dan weer beschuldigend naar Blokker-eigenaar Michiel Witteveen, die de kassa van de Belgische tak voor de verkoop zou hebben leeggehaald. Maandag beslist de rechtbank over het al dan niet toekennen van de gevraagde bescherming tegen schuldeisers.