Een blanke man met bril staat symbool voor de premiumklant bij Albert Heijn, een vrouw en kind met donkere huidskleur voor de budgetklant. Met deze klantenprofielen leerden medewerkers bij AH de klanten kennen, tot er vrijdag ophef over ontstond.
Donkere budgetklant vs. blanke premiumklant
Een medewerkster luidde vrijdag de alarmbel over de manier waarop Albert Heijn klanten segmenteert en profileert. Met name de raciale profilering van de budgetklant stootte haar tegen de borst, liet ze weten aan het Algemeen Dagblad. Het klantenprofiel van de ‘city budget’-klant wordt in een interne opleiding immers gevisualiseerd door een zwarte vrouw met een kind. Volgens de beschrijving gaat het om een type klant dat een lager dan gemiddeld inkomen heeft, weinig besteedt en vaak uit een 1- of 2-persoonshuishouden komt. Die budgetklant koopt weinig vers, maar wel meer huismerkproducten en brood- en diepvrieswaren. Ook wat Albert Heijn ‘Nieuwe Nederlanders’-producten noemt, worden door de budgetklant vaker gekocht.
Daar tegenover staat dan de premiumklant, die vooral in het westen van Nederland woont en over een bovengemiddeld inkomen beschikt. De besteding per transactie ligt hoog bij dit type klant en hij of zij shopt vooral doordeweeks tussen vier en zes uur in de middag. Onder hen zitten veel gepensioneerden en gezinnen met kinderen, die veel vers en biologisch kopen, maar ook graag luxe- en speciale merken kopen.
“Medewerkers leren etnisch profileren”
Opvallend is volgens de verontwaardigde medewerker dat de premiumklant wordt gesymboliseerd door een blanke man met een bril. “Ik vind het frappant dat de Albert Heijn niet alleen de (jonge) medewerkers aanleert om onderscheid te maken, maar dit op een manier van etnisch profileren en hiermee misschien zelfs discrimineren door het onderscheid van de blanke premiumklant en de ‘armere’ getinte dame,” aldus de medewerkster.
Albert Heijn heeft de cursus inmiddels verwijderd. “De afbeeldingen zijn ongelukkig gekozen. Daar zit geen idee achter, maar nu mensen er aanstoot aan nemen, gaan we er eerst kritisch naar kijken hoe dit anders kan,” reageerde AH-woordvoerder Erik Lücker. Ook het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens en verschillende antidiscriminatieverenigingen formuleerden ondertussen kritiek op de opleidingsmodule.