Steeds meer winkelketens sluiten ten gevolge van de coronacrisis op eigen initiatief de deuren van hun Nederlandse winkels. Ze nemen de maatregel om de veiligheid van personeel en klanten te waarborgen, maar ook omdat de omzet drastisch is gedaald.
Niet rendabel
Hoewel winkels in Nederland nog gewoon open mogen zijn, nemen steeds meer retailers het besluit om vrijwillig te sluiten. Vandaag gaan onder meer C&A, Dille & Kamille, Footlocker, GameMania, H&M, ICI Paris XL, Lego, Nespresso, VanHaren, WE fashion en Zara niet meer open. Ze volgen daarmee het voorbeeld van Ikea en De Bijenkorf.
De meeste ketens geven bij de sluiting aan niet meer te kunnen instaan voor de veiligheid van het personeel en de klanten, maar volgens brancheorganisatie INretail spelen economische motieven minstens een even belangrijke rol in de beslissing. “Er wordt gewoon te weinig gekocht“, vertelt een woordvoerder van de organisatie aan de NOS. “Het kost nagenoeg alle winkels momenteel meer om open te blijven, dan wanneer ze sluiten. Dat terwijl je nu alleen maar wilt overleven”. Uit onderzoek blijkt dat het aantal passanten in winkelsteden de voorbije twee weken met bijna 60% is teruggelopen.
Veel handelaars zagen de omzet kelderen, en gaan daarom vrijwillig dicht. Er zijn echter ook uitzonderingen: Hema blijft gewoon open zolang het mag van de overheid. “Wij vinden wij dat we een grote maatschappelijke rol te vervullen hebben. Wij verkopen voedsel en andere eerste levensbehoeften en willen dat kunnen blijven doen”, zegt een woordvoerder. Wel is het zo dat er meer medewerkers ziek thuiszitten dan normaal. Daarom schakelt de retailer op vrijwillige basis ook kantoormedewerkers in om bij te springen in de winkels. “Het is een soort saamhorigheid die plaatsvindt. Daarnaast vinden mensen thuiswerken maar saai, en komen dus liever in de winkel helpen.”
Straks alles dicht?
Volgens retaildeskundige Kitty Koelemeijer zullen binnenkort alle ketens de deuren sluiten, ook de bouwmarkten en tuincentra die momenteel zeer veel volk over de vloer krijgen. Ze verwijst daarvoor naar Ikea en de Bijenkorf, waar het ook extreem druk was maar de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden.