De Vlaamse boekenverkoop was stabiel in de eerste helft van 2019, maar dat geldt niet voor alle sectoren. Opvallend is immers dat de onafhankelijke boekhandels en e-commerce sterker groeiden, de ketens en groothandels deden het minder goed.
Zelfstandige boekhandel groeit opnieuw
Boekenvakfederatie Boek.be concludeert uit cijfers van GfK dat het aantal verkochte boeken daalde van 6,06 miljoen naar 5,77 miljoen, maar dat de omzet wel met 1% steeg naar 81,1 miljoen euro. Vooral onafhankelijke boekwinkels deden het goed en zagen hun omzet met 12,1% stijgen met 5,9% meer verkochte boeken.
Het marktaandeel van de ketens bleef stabiel: zij zijn nog steeds goed voor zowat de helft uit van alle omzet en afzet. In de groothandel was een sterke daling te merken: groothandelaars zagen de afzet met 20,8% zakken en de omzet met 16,1%. E-commerce wordt wel een steeds belangrijker afzetkanaal: al meer dan 21% van alle boeken zou online worden gekocht.
Eens geen kookboeken
Voor een keer zijn het ook geen kookboeken die de boekwinkels draaiende houden: de top drie van meest verkochte titels bestaat uit een jeugdboek (Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman), historische non-fictie (De Bourgondiërs van Bart Van Loo) en een Kiekeboe-strip.
Het was vooral de omzet van fictie die een groei van 4,1% optekende, al steeg ook de categorie non-fictie informatief fors. Kinderboeken blijven een erg belangrijke categorie: ruim 20% van alle omzet en afzet komt van kinderboeken.