Afgelopen vrijdag kwam het zogenaamde Overlegcomité, dat beslist over de coronamaatregelen, opnieuw samen. Tot versoepelingen kwam het niet, maar enkele regels werden wel scherper gesteld, onder andere voor click & collect diensten.
Afhalingen enkel buiten
Globaal gesproken is er weinig veranderd. Het geldende Ministerieel Besluit blijft van kracht en werd niet aangepast, schrijft Het Nieuwsblad. Niettemin werden enkele maatregelen verduidelijkt, vooral omdat nogal wat handelaars de regels soms al te creatief invulden. Zo moeten afhalingen van vooraf bestelde goederen aan een buitendeur of buiten op de parking plaatsvinden. Veel retailers en winkelcentra zochten de voorbije weken de grens op van wat toegelaten was.
Ook de bestelstands in sommige winkels moeten verdwijnen. Bepaalde hypermarkten en tuincenters bedachten een creatieve oplossing om alsnog niet-essentiële goederen te kunnen verkopen: klanten konden ze gewoon aan een balie bestellen terwijl ze hun andere boodschappen deden, waarna ze de goederen konden oppikken. Maar de afhaalpunten zijn dus enkel bedoeld voor vooraf per telefoon of via het internet bestelde goederen. “Winkels mogen alleen essentiële goederen fysiek aanbieden. Andere producten mogen alleen na bestelling (online of via de telefoon) aan huis geleverd worden of opgehaald worden na afspraak, in open lucht en aan de buitenzijde van de winkel”, verklaarde Chantal De Pauw van de Overheidsdienst Economie donderdag al op Radio 2.
De regeling is overigens niet naar de zin van juweliers: “Kleine waardevolle producten buiten op straat of op de parking van een shoppingcenter laten afhalen, betekent een veiligheids- en verzekeringsrisico voor de klant én voor de juwelier, en in feite voor iedereen die zich op dat moment in de publieke ruimte bevindt”, zegt sectorfederatie Ars Nobilis, die vraagt om op afspraak te mogen werken.
Voor badkamer- en keukenwinkels die ook doe-het-zelfzaken zijn, werden de regels voor toonzalen aangepast om oneerlijke concurrentie te vermijden. Op vrijdag 27 november komt het Overlegcomité opnieuw samen. “Ik hoop dat we dan een akkoord kunnen vinden over een beheersingsstrategie voor het virus”, sprak minster van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Op basis van de informatie die we dan zullen hebben, kunnen we eventueel ook bekijken wat we gaan doen na 1 december.”