Virologen vrezen dat een nieuwe lockdown onvermijdelijk is nu de besmettingscijfers uit de hand lopen. Verschillende steden verstrengen al de coronamaatregelen. Stevenen we af op een nieuwe verplichte winkelsluiting?
Cafés en restaurants weer dicht
Nu het aantal coronabesmettingen weer exponentieel stijgt, verhoogt de druk op de politiek om in te grijpen. “Als het niet verbetert, nemen we extra maatregelen”, aldus premier Alexander De Croo afgelopen weekend. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voegde daaraan toe dat hij een nieuwe lockdown niet kan uitsluiten: “Ik kan niks garanderen. Het wordt een moeilijk najaar.” Die signalen leiden opnieuw tot grote ongerustheid bij retailers.
Wat zou zo’n nieuwe lockdown betekenen voor de handel? Mogelijk zullen alle cafés en restaurants weer op slot moeten. In Brussel moesten de cafés al dicht, andere steden vervroegen het verplichte sluitingsuur. In Leuven moeten ook restaurants op weekdagen voortaan om 23 uur dicht. Enkele provincies overwegen het invoeren van een avondklok of samenscholingsverbod. “In Antwerpen heeft dat snel gewerkt,”, zegt resultaat Biostatisticus Geert Molenberghs in De Standaard.
“Maatregelen handhaven”
Een sluiting van alle niet-essentiële winkels, zoals in maart en april, lijkt echter niet aan de orde. De economische schade zou enorm zijn en niets wijst erop dat winkelen een grote bron van besmetting is. “Dat kan georganiseerd en gecontroleerd verlopen, dus ik zie weinig reden om ze te sluiten”, zegt Molenberghs. “Het is niet de motor van de epidemie. Zelfs alleen winkelen hoeft niet.”
Ondernemersorganisatie Unizo wil alvast vermijden dat er een tweede keer dit jaar bedrijven moeten sluiten en dringt aan op een strikte handhaving van de regels. “Het effect van de verstrenging is al een noodzakelijk kwaad voor onze economie, maar een nieuwe sluiting zou de absolute genadeslag betekenen voor een groot deel van onze zelfstandige ondernemers”, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “De rode draad in deze coronacrisis was dat het opvolgen van de maatregelen essentieel is om een daling in het aantal besmettingen te verkrijgen. We doen daarom ook de oproep dat iedereen de maatregelen volgt én dat de regels correct gecontroleerd worden.”