Volgens de Financial Times maakt Rotterdam en niet Londen de meeste kans om het hoofdkantoor van het Brits-Nederlandse Unilever te krijgen. De zakenkrant baseert zich daarvoor op bronnen uit politieke middens.
Dubbele vlag
Unilever, het concern boven wereldmerken als Axe, Dove, Ola, Knorr en Lipton (om slechts die bij naam te noemen), heeft nu nog twee hoofdkantoren: een in Londen en een in Rotterdam (foto). Dat is nog een restant van de fusie tussen het Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers in 1930. Naast twee hoofdkantoren heeft Unilever overigens ook nog altijd twee juridische entiteiten en twee beursnoteringen (in Londen én Amsterdam).
Toen het Amerikaanse Kraft Heinz vorig jaar een ongevraagd bod op Unilever uitbracht, beloofde topman Paul Polman om de ingewikkelde ‑ en tegelijk ook wel dure ‑ organisatiestructuur van nabij te bekijken. Volgens Polman beperkt die dubbele vlag trouwens ook de slagkracht van Unilever wanneer dat zelf op overnamepad zou gaan. De Financial Times schrijft nu dat de kans groeit dat Unilever zijn hoofdkantoor in Rotterdam zou vestigen en citeert een betrokken Britse ambtenaar, die zegt dat het “geen grote verrassing” zou zijn als Unilever Nederland boven het Verenigd Koninkrijk verkiest.
Politiek getouwtrek
Mocht Unilever Londen de rug toekeren, dan zou dit een klap zijn in het gezicht van de Britse premier Theresa May. Die verlaagde in de aanloop naar de Brexit de vennootschapsbelasting al flink om zoveel mogelijk multinationals in Londen te houden. Op het Londense hoofdkantoor van Unilever alleen al werken zo’n 1.300 mensen, in heel het Verenigd Koninkrijk gaat het om 7.500 mensen.
Al laat ook de Nederlandse premier Mark Rutte, nota bene een ex-medewerker van Unilever, zich niet onbetuigd in de strijd. Zijn regering schafte onder meer de dividendbelasting af en Rutte & Co hebben nooit verhuld dat ze dat deden om Unilever ‑ dat in Nederland werk verschaft aan zo’n 3.000 mensen ‑ te overtuigen om te kiezen voor Rotterdam.
Bij het concern zelf is men heel zuinig met commentaar: “Kennelijk denkt men dit in Engeland”, reageert een woordvoerder van Unilever bij zakenkrant FD. “Maar de beslissing wordt voor het einde van het eerste kwartaal, dus voor eind maart genomen.”