“Uitzonderlijk talent”
Van Dam haalde het omdat hij “gewoonweg een uitzonderlijk talent is, iemand die al meerdere successen verworven heeft bij Unilever,” aldus het juryrapport. Al speelden er nog tal van andere elementen mee, onder meer zijn capaciteit om zijn team te laten samenwerken rond vastgelegde prioriteiten. Geen sinecure gezien de indrukwekkende waaier aan merken en de hiermee samenhangende moeilijke keuzes, zo vond de jury.
Ook de manier waarop hij duurzame ontwikkeling – een nieuw selectiecriterium dit jaar – geïntegreerd heeft in de langetermijnstrategie telde mee, met als voorbeeld de Calvé mayonaise met eieren van kippen in de vrije uitloop. Ook zijn prestaties op het vlak van de digitale media – denk aan Yunomi en Solo Open Kitchen – waren de jury opgevallen, net als de manier waarop Van Dam de marketingactiviteiten van de Belgische producten opnieuw naar hier haalde zonder de voordelen te verliezen van het leerproces van de samenwerking op Benelux-niveau.
Straffe kandidaten
Nils Van Dam haalde het van Sabine De Veilder (marketing director Pepsico), David Merzel (country manager Microsoft Belux) en Joachim Rubin (marketing director Bel Belgium). De selectie was dit jaar bijzonder streng omdat de organisator, Stichting Marketing, dit jaar voor het eerst slechts één Marketeer of the Year verkoos in plaats van één Nederlandstalige en één Franstalige, zoals de voorbije jaren. “Deze werkwijze verhoogt de waarde van de prijs en beantwoordt des te meer aan de economische realiteit: voor marketeers is België één grote markt”, aldus de organisator.
Het was de 18e editie van de Marketeer van het Jaar. Eerder ging de award onder meer naar Johan Van Dyck (Duvel Moortgat), Nicolas Lambert (Alken-Maes), Patrick Wauters (Chiquita) en Christophe Mottint (Sara Lee / Douwe Egberts). De verkiezing gebeurde door de lezers van Trends/Tendances, een officiële jury, de leden van de Stichting Marketing en de Master Masketers.