Profiel met competenties
De nieuwe HBO5-opleiding ‘Gegradueerde in het Winkelmanagement’ is gebaseerd op een profiel met vereiste beroepscompetenties, dat werd opgesteld door retailsectororganisatie Comeos. Dat profiel werd vertaald naar onderwijskwalificaties voor HBO5. HBO5 is Hoger BeroepsOnderwijs niveau 5, zijnde het onderwijsniveau tussen het secundair onderwijs en het bachelorniveau.
Voor Vlaams-Brabant dienden ACE-Groep T en de hogeschool UC Leuven-Limburg samen een aanvraag in om de nieuwe HBO5-opleiding aan te bieden. Na een positief advies van het Nederlands-Vlaams Accreditatieorgaan zullen er in september 2015 de eerste studenten beginnen.
In totaal zal de nieuwe opleiding in 9 verschillende steden in Vlaanderen doorgaan:
- Aalst (Odisee, KISP, VTI )
- Antwerpen (Thomas More, LBC-NVK)
- Brussel (Erasmus, COOVI)
- Geel, Turnhout (Thomas More, CVO HIK)
- Gent (HoGent, Panta Rhei)
- Hasselt (PXL, PVCO)
- Kortrijk (Vives Zuid en Hitek)
- Leuven (UC Leuven en ACE-groep T)
Modulair
In eerste instantie mikt de opleiding op mensen die al in de retail werken, zegt Paul Goossens, directeur van ACE-Groep T. “Vandaag rollen winkelmanagers in die functie zonder er specifiek op voorbereid te zijn. Via de HBO5-opleiding kunnen medewerkers in de retail een goede praktische basis leggen voordat ze doorgroeien naar winkelmanager.” De opleiding duurt drie jaar en zal aangeboden worden in avondonderwijs, zodat ze voor werkstudenten makkelijker te combineren valt met hun job.
De opleiding omvat alle domeinen en competenties waarmee een winkelmanager vertrouwd moet zijn. “Dat gaat van commercieel beleid, marketing, winkelbeheer en e-commerce tot personeelsbeleid, een team aansturen, financieel inzicht, logistiek, aankoop en voorraadbeheer. En zoals bij elke HBO5-opleiding werken we heel praktijkgericht, geënt op de beroepscompetenties die Comeos heeft vastgelegd”, zegt Paul Goossens. De verschillende modules kunnen ook afzonderlijk gevolgd worden door wie zich in een bepaald onderwerp wil bijscholen.
Werkplekleren
In de nieuwe opleiding krijgt werkplekleren een centrale rol. Het grote verschil tussen werkplekleren en een traditionele stage is dat je tijdens een stage toepast wat je op de schoolbanken leerde, zegt Paul Goossens. Bij werkplekleren is het de bedoeling dat je op de werkvloer nieuwe competenties verwerft.
Bij Carrefour zijn de ervaringen met dit werkplekleren heel positief, weet Annick Verstraete, HRBP Manager van Carrefour Belgium. Studenten worden begeleid in winkels waar monitoren of een vormingsschool aanwezig zijn, en waar ook stagiairs assistenten/managers en winkeldirecteurs worden opgeleid. Elk jaar komen er twee of drie studenten van de hogeschool HoGent naar de vestigingen in Oostakker en Sint-Denijs-Westrem.
De leerlingen spreken af met de coach hoe het werkplekleren wordt ingevuld. Eerstejaarsstudenten maken kennis maken met de verschillende operationele taken in de diverse métiers of een specifiek departement. Ze volgen de goederenstroom van receptie tot verkoop, en leren bij over klantenservice, werken in teamverband en de communicatie binnen de winkel. De tweede- en derdejaarsstudenten doen ervaring op in winkelmanagement. Ze wonen briefings en teamvergaderingen bij, krijgen inzicht in de boordtabel en andere beheersinstrumenten, en leren een team coachen en sturen.
De winkeldirecteurs en de lokale HR-managers vinden werkplekleren een positieve ervaring, zowel voor de studenten als voor hen. Het leidde bij Carrefour nog niet meteen tot aanwervingen, maar de onderneming bekijkt werkplekleren niet op korte termijn, zegt Annick Verstraete. “Ik denk wel dat we hen een realistische visie geven op de functie van manager of directeur en hen warm maken om op termijn het ondernemerschap verder te zetten in de wereld van Carrefour, zij het in een Hyper of Market of via een formule van franchising.”
Doorstroming
Voor de nieuwe HBO5-opleiding werken het centrum voor volwassenenonderwijs ACE-Groep T en de hogeschool UC Leuven-Limburg samen. De bedoeling van die samenwerking is onder meer om studenten vlot te laten overstappen tussen een graduaat en een professionele bachelor, vertelt Paul Goossens.
“Wie in de nieuwe richting een graduaatdiploma behaalt, is klaar om als winkelmanager aan de slag te gaan. Maar zo iemand kan ook doorstromen naar een professionele bachelor om nog bij te studeren. En omgekeerd zijn er veel studenten die starten met een professionele bachelor en daar minder succesvol zijn; zij kunnen dan in de HBO5 terecht om een meer praktijkgerichte opleiding te volgen.”
Op termijn verhuizen alle opleidingen management en technologie van ACE-Groep T daarom naar de Proximus-site van UC Leuven-Limburg, zodat studenten en docenten uit verwante richtingen elkaar op dezelfde campus kunnen ontmoeten.