In Nederland wordt de lockdown met drie weken verlengd. Non-food vertegenwoordiger INretail dringt aan op substantiële bijkomde steunmaatregelen.
Geen keuze
Door het hoge aantal coronabesmettingen lijkt het kabinet van premier Mark Rutte weinig andere opties te hebben dan het verlengen van de huidige maatregelen. Volgens het AD wordt de lockdown “al zeker tot 31 januari en waarschijnlijk zelfs voor drie volle weken verlengd.” Dat betekent dat ook de niet-essentiële winkels in Nederland dus nog een tijdje gesloten zullen blijven.
Over bijkomende steunmaatregelen zijn nog weinig details bekend. Minister van Financiën Wopke Hoekstra verklaarde wel dat de compensaties afhankelijk zouden zijn van de geleden schade, maar concrete cijfers of plannen noemde hij niet. Morgen staat er wel een persconferentie op de agenda.
Bloedbad
Volgens INretail dreigt intussen een echte catastrofe, als de regering niet snel met bijkomende steun over de brug komt. “Wij vrezen dat 25% de komende maanden enorm in de problemen komt. Dan praat je over tienduizenden ondernemers en nog veel meer banen. Alleen als er echt extra geld bijkomt kunnen we dit overleven, maar dat wil ik eerst morgen nog even zien”, zegt directeur Jan Meerman aan BNR.
Meerman denkt aan twee concrete maatregelen die de sector echt kunnen helpen. Hij pleit in de eerste plaats voor een voorraadvergoeding. “We hebben het over een schadepost van 25% op de huidige voorraad die je gewoon niet meer kan verkopen. We bespreken dat ook met het Ministerie van Economische Zaken, want het gaat echt om tienduizenden euro’s per winkel die zou vergoed moeten worden.”
Daarnaast hoopt Meerman dat de winkels afhaalpunten mogen opzetten. “Net als bij de restaurants zou je dat ook bij de retail moeten kunnen doen. Geef die ondernemer perspectief, anders is die tunnel wel héél donker.”