Regeling uitbreiden
Momenteel hebben iets meer dan 9.000 horecazaken een witte kassa. Op 1 januari zou dat aantal fiks moeten stijgen, want dan is de gedoogperiode voorbij en moet in principe elke horecazaak, die meer dan 10 procent van zijn omzet uit voeding haalt, een witte kassa hebben. Die regeling werd echter al in oktober door de Raad van State teniet gedaan.
Nu blijkt ook nog eens dat leveranciers van de kassasystemen het aantal nieuwe bestellingen niet kunnen volgen, waardoor een pak uitbaters niet tijdig over hun nieuwe kassa zullen beschikken. Van Overtveldt wil daarom nog enkele maanden uitstel geven, maar stelt tegelijk een nieuwe regeling voor.
In die nieuwe regeling moet de hele horecasector een witte kassa invoeren, behalve hotels, bedrijfsrestaurants of verenigingen die slechts af en toe iets organiseren. Het aantal zaken dat een witte kassa moet hebben zou zo met nog eens 10.000 stijgen. Elke zaak zal zich voor 31 maart 2016 moeten registreren in het systeem en tegen het einde van volgend jaar moeten ze dan daadwerkelijk een witte kassa hebben.