Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt om de werkomstandigheden van pakjeskoeriers te verbeteren. Dat gaat over minimumvergoedingen, ook voor zelfstandigen, en tijdregistratie. De voorstellen gaan nu terug naar de sector.
Minimumloon ook voor zelfstandigen
In het kernkabinet is een akkoord bereikt over strengere regelgeving voor pakjesbezorgers. Dit moet misbruiken tegengaan, zoals die eind vorig jaar bij verschillende koerierbedrijven aan het licht kwamen. De regels worden nu teruggekoppeld naar de sector en de regering hoopt ze nog dit jaar in voege te brengen.
Er zou een minimumvergoeding komen voor alle pakjeskoeriers, ongeacht of zij in dienstverband werken of als zelfstandige. Het zou de eerste keer zijn in België dat dezelfde regels voor zelfstandigen als voor werknemers worden vastgelegd. “Het kader dat we uitdokterden om zelfstandige pakjesbezorgers sociaal te beschermen, perkt het vrije ondernemerschap niet in. Bedrijven die pakjesbezorgers willen laten rondrijden aan een eerlijke vergoeding buiten dit kader, kunnen daarvoor een certificaat aanvragen als ze zwart op wit kunnen aantonen dat ze hun bezorgers sociaal beschermen”, zegt Minister van Post Petra De Sutter aan GVA.
Het voorstel is wel een forse afzwakking van het oorspronkelijke idee van minister De Sutter. Een jaar geleden was het nog haar bedoeling zelfstandige onderaanneming te beperken door een verplicht minimumaantal pakketjes door mensen in loonverband te laten leveren. Dat bleek niet haalbaar, klinkt het nu.
De koeriers volgen
De koerierbedrijven moeten verder een systeem van tijdsregistratie invoeren, zodat niet alleen klanten maar ook de arbeidsinspectie kan meevolgen hoe lang de bezorgers onderweg zijn. “Ook de inspectie zal binnenkort weten welke bezorger met welk pakje voor wie bezig is, of die nu met een vast contract werkt of via een onderaannemer rondrijdt”, aldus De Sutter. “Zo kunnen wij als overheid garanderen dat niemand doodmoe achter het stuur moet zitten om pakjes te leveren.”
In de pakjesdepots horen bovendien welzijnscoördinatoren aan de slag te gaan. Zij moeten de koeriers geregeld over hun rechten en plichten te informeren. De sociale fraude zelf wil de overheid tegelijk efficiënter gaan aanpakken met een nieuwe bestrijdingsstrategie, die Minister van Werk Dermagne en de sociale inspectie (SIOD) later dit jaar presenteren.