De mogelijke komst van een nieuw luxewarenhuis op de Meir zorgt voor onrust. Vooral vastgoedeigenaars zien de nieuwe concurrentie niet graag komen, temeer omdat in de buurt al veel leegstand is.
11.000 m² retail
Meir Corner is een ambitieus vastgoedproject van de Limburgse ondernemersfamilies Machiels en Tans. Op de voormalige Proximus-site willen ze een nieuwe campus bouwen voor de Karel de Grote Hogeschool. De gelijkvloerse verdieping is volledig voorbehouden voor retail, goed voor een winkeloppervlakte van 11.000 m². Hier hopen de ontwikkelaars een luxewarenhuis zoals bijvoorbeeld De Bijenkorf in onder te brengen.
Over ongeveer een maand wil het Antwerpse stadsbestuur een beslissing nemen in het dossier. Volgens De Tijd hebben intussen twee partijen bezwaar aangetekend. Het zou gaan om de vastgoedeigenaars Prowinko en Rocco Marotta, die beide grote belangen hebben in de buurt. Ze vrezen de bijkomende concurrentie. De voorbije maanden en jaren is de leegstand op de Meir gevoelig gestegen: zowat 10% van de beschikbare winkelruimte zou inmiddels leeg staan.
Opwaardering
Volgens retailexpert Gino Van Ossel kan het project wel degelijk slagen, omdat het aantrekken van luxewinkels het aanbod net zal versterken. “Op dit ogenblik glijdt het aanbod op de Meir geleidelijk af naar het lagere middensegment, zoals Primark. Dat is geen gunstige ontwikkeling. Alle premiumwinkels zijn langzaam verdwenen van de Meir. De straat heeft nood aan winkels uit het hogere segment. Dat werd lang ingevuld door de Schuttershofstraat, maar daar is de leegstand nu zeer hoog. Het idee om meer luxe aan te trekken, zal het aanbod op de Meir versterken. En het zal geen concurrentie vormen voor de huidige winkels, behalve Galeria Inno.”
Redevco, verhuurder van onder meer Galeria Inno, is er niet zo zeker van dat Meir Corner een warenhuis zal vinden voor het pand. “Lafayette heeft zijn expansie stopgezet. En als De Bijenkorf Vlaanderen zou willen veroveren, moet het beginnen met een deftige winkel. Een echte department store heeft zeker 20.000 m² nodig. Daarvoor is Meir Corner te klein”, zegt topman Filip De Bois.
Verschuiving
De vrees bestaat dat dus de winkelruimte van 11.000m² uiteindelijk opgesplitst zou worden in kleinere oppervlaktes van 1.000 à 1.500 m², een segment dat het momenteel erg slecht doet. “Als het luxewarenhuis er niet komt, staat het gebouw er wel. En dan vrees ik voor een shift op de Meir. Dan proberen de eigenaars ketens te lokken met grote kortingen en zal de leegstand verschuiven van de ene straatkant naar de andere”, besluit De Bois.