Mega World-eigenaar Dirk Bron en zijn zoon lieten zich nog royale vergoedingen uitbetalen, ondanks de zware financiële moeilijkheden bij de inmiddels failliete keten. Dat en andere lijken vallen nu uit de kast.
40.000 euro per maand
Vooraleer de ondernemingsrechtbank eigenaar Dirk Bron begin november opzij schoof en twee externe bewindvoerders aanstelde, liet de CEO zichzelf – en zijn zoon Dirk Bron Junior – nog snel een managementvergoeding uitkeren, tot en met eind december. Het gaat om 40.000 euro per maand voor de twee. Dat blijkt uit het vonnis bij de faillissementsverklaring dinsdag, zo bericht De Standaard. De voorzitter van de rechtbank laakte het “schril contrast” met de miljoenen aan onbetaalde facturen.
Ook is er nu meer duidelijkheid over de bruidsschat die Bron meekreeg van Blokker bij de overname begin dit jaar: het klopt dat Blokker-eigenaar Witteveen Bron 5 miljoen euro toestopte, bovenop de nog resterende voorraden in de Belgische winkels. Frappant is vooral dat die 5 miljoen euro nooit voor Mega World is gebruikt.
10 miljoen schulden bij de overheid
Het geroep van Bron om de winkels na de tweede lockdown ‘stante pede’ te heropenen, zogezegd om het personeel te kunnen betalen, wordt eveneens onderuit gehaald door de rechtbank: de bewindvoerders wilden de Mega World-vestigingen in december wel degelijk heropenen, maar vroegen de eigenaar een reservesom te storten om de medewerkers gegarandeerd uit te kunnen betalen. Dat gebeurde echter niet.
Terwijl nog een fraudeonderzoek loopt naar Bron, omdat de Nederlandse zakenman nooit btw of sociale lasten heeft betaald in België, probeerde hij wel overheidssteun te verkrijgen bij Vlaams investeringsvehikel PMV, blijkt nu eveneens. Mega World moet de staatskas nochtans zelf nog 9,7 miljoen euro, waarvan 7,7 miljoen euro onbetaalde btw. De schuld aan de RSZ bedraagt 1,83 miljoen euro.
Wachten op faillissement moederbedrijf
In totaal heeft Mega World zo’n 40 miljoen euro aan openstaande schulden, waarvan ruim een kwart onbetaalde facturen bij leveranciers zijn. De voormalige bewindvoerders moeten daar nu als curatoren zoveel mogelijk van zien terug te verdienen. Al valt er weinig te liquideren: zelfs de helft van huurcontracten zijn geen eigendom van Mega World, maar wel van een andere vennootschap van Bron. Die moedervennootschap, Piocheur, kan pas ten vroegste in januari failliet worden verklaard, waardoor ze nog huur (een bezettingsvergoeding) kan eisen van de Mega World-vestigingen.
De hoop is nu dat Piocheur rond 25 januari – eerst komt de vraag voor schuldbescherming nog (pro forma) voor – failliet kan worden verklaard, maar dan mag het door de regering aangekondigde moratorium op faillissementen nog niet in voege zijn. Mogelijk is Mega World dus nog niet van Bron af en hebben de curatoren er baat bij om er zo snel mogelijk een streep onder te trekken.