Grote commerciële centra dicht
De commerciële centra in Brussel, zoals City2, Westland Shopping en Basilix, houden na dit weekend ook vandaag de deuren gesloten op vraag van de overheid. Wegens de grote concentratie van mensen lopen ze een hoger risico dan kleinere zaken.
Maar ook enkele andere grote zaken openden deze ochtend niet. Zo bleven onder meer de Ikea-vestigingen van Anderlecht en Zaventem toe, net als de Decathlon-winkels in Evere en Anderlecht. Ook bij de Cora-hypermarkten in Anderlecht en Woluwe staan de klanten voor een gesloten deur.
Sorry, toch open
Andere winkels waren dan weer gewoon geopend. Dat was onder meer het geval bij de meeste warenhuizen. “Alleen daar waar we de specifieke vraag krijgen van de politie om te sluiten, doen we dat”, liet woordvoerder Bapitste Van Outryve van Carrefour optekenen.
Zo zijn onder meer de vestigingen van de keten in het City2-complex en in het metrostation Rogier niet geopend. Bij Delhaize zijn de winkels in Henegouwen dicht. Met name in Bergen, Bouffioulx, Epinois, Lessen, Marcinelle, Montigny en Morlanwelz is dat het geval.
De vele berichten over de winkelsluitingen inspireerde een ondernemer intussen om de Facebookpagina ‘Sorry, we’re open’ op te starten. Een aantal kleinere Brusselse handelaars haakte er alvast op in.
Geen compensatie voorzien
Unizo wijst er haar leden op dat het verhoogde terreuralarm geen verplichting inhoudt om een zaak te sluiten, al toont ze wel begrip voor handelaars die dat wel doen. Om de vragen van haar leden op te vangen, opende de kmo-organisatie ook de gratis infolijn 0800-20 750.
Een economische compensatie voor wie sluit, is overigens niet voorzien. Afhankelijk van hoelang het terreuralarm blijft duren, zal Unizo de economische schade echter opmeten en desgevallend passende compensaties vragen.
Comeos vraagt structureel overleg
Comeos, de federatie voor de handel en diensten, wil met de federale overheid opnieuw rond de tafel zitten om een structureel overleg op te zetten rond de terreurdreiging. “De improvisatie waarmee vandaag wordt gewerkt, zorgt voor te veel onzekerheid”, heet het.
“In januari, na de Charlie Hebdo-aanslagen in Parijs, drongen we er bij de overheidsinstanties al op aan om een duidelijk plan te krijgen rond de niveaus van terreurdreiging”, zegt algemeen directeur Dominique Michel van Comeos. “Onze vraag is toen genoteerd, maar nadien blijkbaar vergeten, want tijdens een nieuw overleg vorige dinsdag hebben we ze opnieuw moeten stellen. Om vandaag vast te stellen dat er nog steeds geen werk is van gemaakt en dat er plots wordt geïmproviseerd. We vliegen dus blind: moeten we winkels sluiten, moeten we extra veiligheidspersoneel inzetten, wat mogen die mensen dan doen, …”