42,6 miljoen euro omzet
De 4,6 miljoen kopers (tegenover 4,43 miljoen een jaar eerder) waren goed voor een omzet van 42,6 miljoen euro (tegenover 38,4 miljoen een jaar eerder). “Het is belangrijk hierbij te vermelden dat De Kringwinkel geen winstoogmerk heeft: het merendeel van de centra zijn sociale werkplaatsen. Wat klanten uitgeven in onze winkels gaat integraal naar het creëren van jobs voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt en naar onze werking”, zegt Liesbeth De Schamphelaere van de Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie (Komosie).
In 2013 steeg het totale aantal medewerkers bij de Kringwinkels dan ook met ongeveer 100 tot 5.045 personen (goed voor 3.885 voltijdse equivalenten). “Ongeveer 4 op 5 van onze medewerkers behoren tot kansengroepen. Dit zijn mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk aan een job geraken maar bij ons een stabiele werkomgeving vinden.”
64.115 ton herbruikbare goederen ingezameld
Wat de Kringwinkels verkopen, wordt eerst ingezameld: de 31 erkende kringloopcentra in Vlaanderen zamelden in 2013 samen 64.115 ton herbruikbare goederen in: een stijging van 4% tegenover 2012. De hoofdmoot van de ingezamelde goederen waren elektrische toestellen (33%), gevolgd door meubelen (29%), en textiel (13%).
“We zamelen niet alleen meer in, we slagen er ook in om meer goederen een tweede leven te geven”, zegt Marleen Vos, algemeen directeur van Komosie. Uitgedrukt in kilogram lag het totale hergebruik 6% hoger dan in 2012. “Waar nodig herstellen we, en we blijven investeren in nieuwe innovatieve toepassingen voor binnengebrachte goederen. Zo maken we kussens en lampenkappen van onverkoopbare lakens of hondenmanden van oude koffers.”
We zijn er bijna, maar nog niet helemaal!
Bijna de helft van alle ingezamelde goederen vond een tweede leven via een van de 118 Kringwinkels. De rest bleek onverkoopbaar en werd afgevoerd naar gespecialiseerde recyclagebedrijven (48%) of belandde bij het restafval (7%).
“Gemiddeld gezien kocht de Vlaming 4,53 kg herbruikbare goederen in 2013. De Vlaamse overheid en OVAM stellen 5 kg per inwoner als doel in 2015. Het blijft onze ambitie dat doel te halen”, klinkt het bij Komosie.