Media Markt moest reddende engel zijn
Het stadsbestuur had in Media Markt de trekker gezien die voor de heropleving van de winkelstraat moest zorgen. Sinds de oprichting van Waasland Shopping Center en de moeilijke bereikbaarheid van de Stationsstraat blijkt dit noodzakelijk.
Om de komst van Media Markt mogelijk te maken, wilde projectontwikkelaar Polar Star aanvankelijk twaalf panden opkopen en slopen. Alleen zo kon Media Markt in een nieuw op te trekken pand voor 3.200 m² aan verkoopoppervlakte op de eerste en tweede verdieping opnemen. De gelijkvloerse verdiepingen zouden verhuurd worden aan een vijftal andere winkels.
Maar door de toenemende leegstand in de Stationsstraat en de moeilijkheden om de twaalf panden te verwerven, besloot de projectontwikkelaar in juni 2010 om de plannen te herzien. De winkelruimte zou de helft kleiner worden en op de gelijkvloerse verdieping komen.
Eigenaars panden de dupe
Nu heeft Media Markt echter beslist zich volledig terug te trekken en het project te laten voor wat het was. Meteen komt zo ook meer duidelijkheid in het dossier, want de jongste maanden wist niemand nog hoever het stond.
Toch is het dossier wellicht niet helemaal afgesloten. De eigenaars van de panden die Polar Star wilde opkopen, stonden de voorbije jaren immers met de rug tegen de muur. Door een dreigende onteigening zagen ze andere kandidaat-kopers afhaken. Ook nieuwe kandidaat-huurders lieten zich afschrikken. Om te vermijden dat het project zou verhinderd worden door één partij had de stad Sint-Niklaas immers een onteigeningsplan klaargestoomd.
Heraanleg Stationsstraat
Intussen is het stadsbestuur wel gestart met een heraanleg van de Stationsstraat. Aanvankelijk zou daar mee gewacht worden tot de bouw van Media Markt af was, maar dan dreigde Sint-Niklaas subsidies de verliezen. Het project moest immers voor juni 2013 gerealiseerd worden.
De stad Sint-Niklaas vernieuwt de straat nu van gevel tot gevel. Bedoeling is er een aangename winkelwandelstraat in natuursteen van te maken met terrassen, waterpartijen en groenaanleg. Tegelijk wordt een gescheiden rioleringsstelsel geplaatst. De hele aanleg vergt een investering van 3,572 miljoen euro, waarvan 830.000 euro gesubsidieerd wordt door Europa, 446.000 door Vlaanderen en 149.000 door de provincie Oost-Vlaanderen.