Het voorbije jaar viel voor Marks & Spencer beter mee dan gevreesd, maar toch zakte de Britse warenhuisketen in het rood en gaan nog meer winkels dicht. Online zal goed blijven voor 40% van de verkopen, voorspelt M&S.
Online compenseert toch niet
De omzet van Brits warenhuisicoon daalde met 10% tot 8,9 miljard pond (10,3 miljard euro) in het voorbije boekjaar tot 27 maart. Vooral de al sukkelende non-foodverkoop kreeg rake klappen: de omzet in de categorieën kleding en huisraad viel met een derde terug. De onlineverkoop steeg in dat segment nochtans net met bijna 54%, maar dat was niet genoeg om de 56% daling in de fysieke winkels te compenseren.
De foodverkoop steeg met een magere 1%, omdat M&S pas in september echt mee kon surfen op het succes van joint-venturepartner Ocado en Britten door het vele thuiswerken niet meer binnensprongen voor een snelle lunch of snack. Voor belastingen kwam de winst zo uit op bijna 202 miljoen pond onder nul, tegenover een positief bedrijfsresultaat van 67 miljoen pond een jaar geleden.
Coronacrisis wijst de weg
Marks & Spencer ziet niettemin hoopgevende signalen: de eerste zes weken van het nieuwe boekjaar – de maand april en begin mei dus – waren zelfs beter dan in dezelfde periode van 2019. De warenhuisketen ziet een voorzichtige terugkeer naar normaal, waarbij vooral de foodretail flink aantrok terwijl de omzet van Clothing & Home groeit. Ook de onlineverkoop blijft robuust.
Topman Steve Rowe trekt er zijn lessen uit: de pandemie heeft volgens hem duidelijk gemaakt welke richting de retailer uit moet. In de nabije toekomst verwacht hij dat zowat 40% van de non-foodverkoop zal blijven komen, wat 20% meer is dan vroeger. Bijgevolg besluit Rowe ook nog meer winkels te sluiten: vandaag zijn er nog 254 locaties, maar dat moeten er 180 worden.
Daarnaast worden meer dan 45 panden omgevormd tot exclusieve voedingswinkels en staan er 35 verhuizingen op de agenda. Sommige van de gesloten winkels zullen worden omgebouwd tot woningen of voor andere doeleinden worden gebruikt, weet The Guardian, wat minstens 200 miljoen pond moet opleveren om in nieuwe of verbeterde winkels te investeren. Zo komen er in de volgende twee jaar nog 17 nieuwe of uitgebreide winkels bij, waarvan een zestal op locaties waar de pas failliet gegane concurrent Debenhams zat.