Er lijkt beterschap op komst voor retailgroep Metro: voor supermarktketen Real is een koper gevonden en de winst ligt iets hoger dan verwacht. Bij Makro in België blijven de verliezen zich wel opstapelen.
Beterschap in tweede kwartaal
In het voorbije tweede kwartaal verkocht Metro-groep 1,2% meer op vergelijkbare basis. Die omzetgroei heeft de groep achter ketens zoals Makro en Real vooral te danken aan de Oost-Europese (met uitzondering van Rusland) en Aziatische markten, waar de verkopen er respectievelijk 6,8 en 3,6% op vooruit gingen. Ook de afdelingen horeca en ‘trader’ tekenden groei op.
Op de meer mature markten en in het retaildomein wist Metro daarentegen geen stand te houden. In Rusland daalde de vergelijkbare omzetgroei met 4% en bij supermarktdochter Real ging de vergelijkbare omzet zelfs met 5,1% achteruit. Alles samen bleef de omzet zo vrij stabiel steken op 6,8 miljard euro.
Metro is daar best tevreden mee, vooral omdat Pasen dit jaar laat en daardoor pas in het derde kwart van het boekjaar viel. “Opnieuw blijkt dat onze toegenomen focus op de doelgroepen horeca en groothandel een groeifactor is voor Metro”, reageert CEO Olaf Koch. Ook de operationele winst (EBITDA) kwam met een daling van 2,3% iets hoger uit dan analisten hadden verwacht. De daling zou te wijten zijn aan investeringen in digitalisering/IT en in de Russische markt, maar ook negatieve wisselkoerseffecten hadden een impact.
Real verkocht aan saneerder
Voor dochterketen Real, waar de groep al jaren vanaf probeert te geraken, is eindelijk een koper gevonden: Metro voert exclusieve gesprekken met een consortium onder leiding van vastgoedspeler Redos. De overname waardeert de hypermarktformule op zo’n miljard euro en Redos zou er een half miljard cash voor betalen, terwijl Metro een participatie van 24,9% behoudt. Deze zomer zou de overname rond moeten zijn.
Redos kondigt zichzelf evenwel meteen aan als een saneerder, die er ook geen twijfel over laat bestaan dat er winkels zullen sluiten. “We zijn verheugd dat we Metro konden overtuigen met ons concept voor Real. Redos is een onafhankelijk bedrijf met uitgebreide herstructurerings- en vastgoedexpertise in grootschalige retail. We kennen Real al vele jaren, ook als verhuurder van Real-locaties. Samen met het Real-management willen we onze expertise gebruiken om het winkelnetwerk opnieuw uit te lijnen”, zegt algemeen directeur Oliver Hermann. De details van de herstructurering zullen al tijdens de verkooponderhandelingen worden overlegd.
Groothandelsstrategie problematisch in België
Interessant is ook de hernieuwde bevestiging dat Metro zich volledig op groothandel wil gaan toespitsen en dus afstapt van eigen retail. In dat kader past niet alleen de verkoop van hypermarktketen Real, maar ook de koerswijziging bij cash&carry-keten Makro: waar deze zich de voorbije jaren steeds meer op de eindconsument begon te richten, mikt de keten sinds kort weer vooral op verenigingen en (hobby)koks.
De groothandelsstrategie van topman Koch kan echter weleens de doodsteek betekenen voor Makro in België. Op die markt is Metro-groep immers zowel met échte groothandelsformule Metro als met het consumentgerichte Makro aanwezig. Als Koch er nu voor kiest de eindconsument niet meer te bedienen, ligt de stopzetting van die laatste voor de hand. Eerder liet de topman ook al verstaan dat de Belgische cash&carry-keten mogelijk wordt verkocht.
Ondertussen blijven de verliezen zich opstapelen bij de Belgische ketens: vorig boekjaar steeg het totale nettoverlies van Makro en Metro in België verder van 55 miljoen naar 63 miljoen euro, zo bericht de Tijd. In februari pompte de moedergroep nog 40 miljoen euro in de noodlijdende tak.