De Britse supermarktketens Co-op en Waitrose rusten hun personeel uit met bodycams, omdat bijna twee op de drie medewerkers sinds het begin van de coronamaatregelen al verbaal aangevallen werd. Bij één Britse retailer loopt het aantal bedreigingen om te spugen of te hoesten zelfs op tot 150 per dag.
Tweede golf van agressie
Sinds het begin van de coronapandemie wordt winkelpersoneel geconfronteerd met een enorme toename van verbaal en fysiek misbruik. De Britse handelsvereniging British Retail Consortium pakt als eerste uit met concrete cijfers, en die spreken boekdelen. Zo meldt een grote retailer dat er dagelijks wel 150 keer wordt gedreigd om te spugen of te hoesten om medewerkers te besmetten.
De eerste golf van agressie vond plaats aan het begin van lockdown, tussen maart en april. Toen bleek uit een bevraging van vakbond Usdaw dat liefst 61% van de Britse winkelmedewerkers al het slachtoffer werd van verbale agressie. 28% werd echt bedreigd en 4% werd zelfs fysiek aangevallen. Nu de maatregelen (zoals de mondmaskerplicht) opnieuw verstrengd zijn, is er sprake van een “tweede golf van agressie”.
40% meer geweld in buurtwinkels
Buurtwinkelketen Co-op registreerde in de week van 20 juli tot en met 26 juli een recordaantal van 990 incidenten van asociaal gedrag en verbaal misbruik in haar 4000 winkels. De winkelcriminaliteit is er met meer dan 140% toegenomen het begin van de lockdown. Gemakswinkels worden inderdaad in het bijzonder getroffen: 40% van de buurtwinkels zag al tijdens de lockdown een toename van geweld.
Toch is het probleem algemeen verspreid: premiumketen Waitrose zegt als enige Britse supermarktketen geen stijging van het aantal incidenten te zien, aldus The Grocer. Toch is het precies Waitrose dat het personeel nu in vijftig winkels een bodycam geeft. Daarmee kunnen ze mogelijke aanvallers afschrikken en filmen als er iets gebeurt. Ook Co-op test de bodycams in 250 vestigingen uit.
De meeste retailers hebben omwille van de coronamaatregelen bovendien extra beveiligingspersoneel in dienst genomen. In het Verenigd Koninkrijk hebben de vakbonden inmiddels ook hulpprogramma’s opgezet om medewerkers advies en ondersteuning te bieden. Tesco en Waitrose bieden daarbovenop nog eigen steunprogramma’s en traumatrainingen aan. Handelsvereniging British Retail Consortium pleit er bij de wetgevers ondertussen voor om van agressie tegenover winkelpersoneel een specifiek misdrijf te maken.