Met LoopedGoods.be is een nieuw Belgisch onlineplatform van start gegaan. Geïnspireerd door buitenlandse voorbeelden wil het shoppingplatform alle lokale, circulaire producten verzamelen op één digitale marktplaats.
Afval als rode draad
LoopedGoods.be is een digitale marktplaats voor circulaire producten gemaakt door starters, designers en kleine organisaties uit eigen land. Het platform moet de de producten beter zichtbaar maken, zodat ze sneller hun weg vinden naar de markt. Ook voor de consument is het natuurlijk handig, want die krijgt een ruim aanbod op één plek aangeboden.
De rode draad in het verhaal is afval: alle producten die via LoopedGoods.be worden aangeboden gebruiken afval als grondstof. Je vindt er dan ook de meest uiteenlopende producten, van een lamp van gipsafval uit de bouwindustrie, een kinderstoeltje van gerecycleerd plastic speelgoed tot bier gemaakt van oud brood.
Initiatiefnemer van het platform is Jona Mukabalisa, die met Mic Mac Minuscule ook al tweedehands geboortenlijsten samenstelt. “De coronacrisis heeft nog eens duidelijk in de verf gezet dat lineair produceren en consumeren niet meer van deze tijd is. Een circulaire economie zonder afval is de toekomst. Vele creatieve jonge starters gaan hier al actief mee aan de slag, maar kunnen zich vaak moeilijk manifesteren in een markt die gedomineerd wordt door grote, vaak buitenlandse spelers zoals bol.com en Coolblue. De harde cijfers tonen dat 50% van de startende webshops in België jammer genoeg faalt. Met LoopedGoods.be willen we de meest waardevolle ideeën betere kansen en méér slagkracht geven.”
Partnership met Nederland
In de buurlanden bestaan al langer circulaire verkoopplatformen. Zo is de Nederlandse versie van LoopedGoods al een vijftal jaar actief. Het platform verenigt er een tachtigtal circulaire makers.
LoopedGoods.be, de Belgische versie, zal dan ook niet volledig van nul beginnen, maar de handen in elkaar slaan met Nederland. Op die manier kan het platform ook in ons land meteen voldoende schaal bieden. Naast zo’n 500 producten van Nederlandse makelij staan intussen de creaties van een tiental Vlaamse circulaire makers online. Verder hebben nog een dertigtal duurzame ondernemers interesse getoond om zich aan te sluiten.