(Update) Duitsland gaat vanaf woensdag opnieuw in lockdown: het land sluit winkels, scholen en culturele instellingen. Nederland volgt dat voorbeeld maandagnacht al. Wat doet België?
Meer besmettingen en overlijdens
In Duitsland heeft bondskanselier Angela Merkel aangekondigd dat het land vanaf woensdag 16 december opnieuw in harde lockdown gaat. Het betekent alle niet-essentiële winkels al zeker tot 10 januari gesloten zullen blijven. Enkel supermarkten, kleine drank- en voedingshandelaars, apotheken, tankstations, kiosken, banken, postkantoren, dierenwinkels, fietsenmakers én kerstboomverkooppunten mogen openblijven, schrijft de Volkskrant.
In Duitsland stijgt het dagelijks aantal besmettingen weer sterk na een periode van stabilisatie. Afgelopen week telde het land dagelijks gemiddeld 169 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, ruim boven het door Merkel vooropgestelde streefcijfer van 50. Maar meer nog dan over het aantal besmettingen, maken de Duitsers zich zorgen over de toename van het aantal overlijdens. Tot nu toe maakte het virus relatief weinig dodelijke slachtoffers bij onze oosterburen, maar sinds enkele weken is het sterftecijfer er fors gestegen.
Strengere maatregelen
Maandag kondigde de Nederlandse premier Mark Rutte strengere maatregelen aan: een harde lockdown waarbij alle niet-essentiële winkels dicht moeten, is ingegaan om middernacht en zal duren tot en met 19 januari. Rutte heeft in het verleden al meermaals laten verstaan dat hij bij het uittekenen van zijn coronabeleid ook goed naar Duitsland kijkt.
INretail, de brancheorganisatie van winkeliers, had nochtans gehoopt dat de winkels open mochten blijven. “Bij een totale sluiting leg je de economie bijna helemaal plat,” zegt een woordvoerder. “Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zou komen te zitten.’’ Volgens de organisatie staat het ook niet vast dat het stijgende aantal besmettingen een gevolg is van shoppende consumenten.
En in België?
In België zijn de besmettingen de afgelopen weken sterk gedaald, maar de voorbij dagen was er veeleer sprake van een stabilisatie. De meeste virologen pleiten eerder voor het beter naleven van de huidige maatregelen, dan voor het opnieuw sluiten van de winkels. “Natuurlijk is grote drukte in de winkelstraten te vermijden, maar het is niet dáár dat de grootste risico’s zitten, wel in onze effectieve ontmoetingen. Niet de winkels, wel onze huiskamers zijn de plaatsen waar het virus aan kracht wint. Wat er achter onze voordeur gebeurt, is natuurlijk moeilijk te controleren”, zegt Steven Van Gucht in HLN.
Aanstaande vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Ook premier Alexander De Croo is geen voorstander van nieuwe verstrengingen. “We moeten allemaal veel strikter de regels volgen. Het komt er nu op aan door te zetten, en elkaar daarin te steunen. Het is niet de bedoeling om zelf een selectie van regels te maken die je volgt.”
Extra controles?
Handelsfederatie Comeos vreest dat Duitse en Nederlandse klanten de komende dagen en weken de grens zullen oversteken en vraagt daarom aan de politie om extra controles te organiseren en aan de gemeentebesturen om extra stewards te voorzien om de toestroom van klanten in goede banen te leiden.
“Wij zijn verantwoordelijk voor wat er in en voor onze winkels gebeurt. Het is aan de lokale besturen en politiezones om in de straten de klantenstroom te controleren en toe te zien op het respect van de maatregelen,” aldus CEO Dominique Michel.