Locatus heeft de eerste gevolgen van de coronacrisis in kaart gebracht. Het bureau onderzocht waar die gevolgen het meest voelbaar waren en probeert in te schatten welk effect er zal zijn op de leegstand.
Overheidssteun essentieel
Locatus heeft de impact van de crisis op alle 1.750 winkelgebieden in België aan de hand van een aantal parameters (aantal passanten, afhankelijkheid van toerisme en/of werknememers, soort winkels,…) geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de grote binnensteden (Brussel, Antwerpen, Brugge) het zwaarst getroffen werden. Er zijn veel modezaken en horecazaken, en de steden zijn sterk afhankelijk van toerisme en consumenten die van verder komen. Steden als La-Roche-en-Ardenne, Malmedy en Blankenberge, die het vooal van toerisme moeten hebben, vormen een tweede groep die extra heeft geleden onder de crisis.
Voorlopig leidt de crisis niet tot een spectaculaire toename van de leegstand. Die is in 2020 gestegen van 11,2% naar 11,8%. In vergelijking met het jaar voordien (+0,9%) is die stijging eerder beperkt. Locatus vermoedt dat dit vooral komt door de steunmaatregelen van de overheid.
Het onderzoeksbureau verwacht wel dat de leegstand in het lopende jaar, wanneer de overheidssteun geleidelijk afgebouwd wordt, sterk zal stijgen. Rekening houdend met cijfers uit het verleden, schat Locatus dat er eind dit jaar zo’n 27.000 panden leeg zullen staan. Dat komt overeen met een leegstandspercentage van 13,3%.