In meerdere Europese landen, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, moeten consumenten (binnenkort) minder snel hun pincode intikken als ze contactloos betalen in de winkels. Zo is er minder aanraking en dus besmettingsgevaar. Ook in België bekijkt men de mogelijkheden.
Nederland tot 100 euro
In Nederland hoeven consumenten voortaan pas bij betalingen boven de 50 euro hun pincode in te toetsen als ze contactloos betalen. Als ze meerdere contactloze betalingen achter elkaar doen, hoeven ze hun pincode pas in te geven wanneer ze de kaap van 100 euro bereiken. Die maatregel is door de Nederlandse banken genomen met directe ingang.
De Nederlandse handelsverenigingen zeggen blij te zijn met het snelle initiatief en roepen consumenten op om zo veel mogelijk contactloos te betalen met hun bankkaart, smartphone of smartwatch. Met die maatregel hopen de banken en de retailers het gevaar om besmet te worden met het coronavirus door aanraking verder te beperken.
Verenigd Koninkrijk naar 45 pond
In het Verenigd Koninkrijk wordt een soortgelijke maatregel vanaf 1 april ingevoerd: dan kunnen klanten in de winkels met hun bankkaart betalingen tot 45 pond doen zonder een pincode in te moeten geven. Retailers geven wel aan dat de uitrol in de praktijk wat langer kan duren, vooraleer het systeem in alle winkels is aangepast.
Met de smartphone kunnen Britse consumenten wel al hogere bedragen contactloos betalen: dan hoeven ze hun pincode enkel in hun smartphone in te tikken en hoeven ze de betaalterminal als dusdanig niet aan te raken. Voor wie Apple Pay gebruikt, is er zelfs geen limiet, stipt vakvereniging British Retail Consortium aan. Wel stellen sommige retailers zelf een plafond in voor mobiele betalingen.
Uitzonderlijk snelle uitrol
In Ierland verhoogt de limiet op 1 april naar 50 euro per contactloze betaling. In België zeggen de banken ermee bezig te zijn. Frankrijk daarentegen verhoogt de limiet niet.
Dat de snelheid waarmee de maatregel wordt ingevoerd uitzonderlijk is, blijkt uit het Britse voorbeeld: de laatste limietverhoging, toen naar 30 pond, duurde twee jaar om te implementeren. Nu gebeurt het in een week tijd, beklemtoont Andrew Cregan van British Retail Consortium.