Alibaba heeft zijn logistieke hub in Luik in gebruik genomen. Nederland dreigde er even mee aan de haal te gaan, maar naar aanleiding van koopjesfestijn Singles’ Day zijn de eerste vluchten uit China al goed en wel in België aangekomen.
Eerste Chinese pakjes vliegen al boven Luik
Er is momenteel nog geen fysiek warenhuis of andere infrastructuur voor Alibaba, maar toch zijn de eerste vliegtuigen al heen en weer aan het vliegen tussen Alibaba-hoofdkantoor in Hangzhou en Luik. De Waalse stad mag zich daarmee de eerste logistieke hub van de Chinese e-commercereus in Europa noemen.
De eerste vluchten kwamen aan naar aanleiding van het 11.11 Global Shopping Festival afgelopen weekend. Dat koopjesweekend, dat Alibaba internationaal groot heeft gemaakt, ontstond ter gelegenheid van de jaarlijkse Chinese anti-Valentijnsdag Singles’ Day en leverde Alibaba dit jaar 27 miljard euro aan verkopen op.
Verregaande samenwerking van start
“We zijn al begonnen aan een verregaande samenwerking” tussen Alibaba’s logistieke dochter Cainiao en de luchthaven, geeft Europees topman Terry von Bibra toe aan De Tijd. Op het Europese vasteland is Luik momenteel het enige Europese knooppunt voor e-commercepakjes, al stopt het daar vast niet. De uitbreiding van Alibaba in Europa zal niet bij Luik eindigen, zegt Von Bibra, die het ook nog over een mogelijke expansie naar Nederland heeft.
De top van Alibaba (inclusief oprichter Jack Ma) werd inderdaad deze zomer al hoogst persoonlijk ontvangen door Nederlands premier Mark Rutte, in de hoop het logistieke Alibaba-centrum van Luik af te snoepen. De premier schoof toen Maastricht en Weert als alternatieven naar voren. Uiteindelijk is de keuze van de Chinezen toch op Luik gevallen, maakt Von Bibra nu wereldkundig, een beslissing die volgens De Tijd overigens mede te danken zou zijn aan de goede contacten tussen de Belgische koning Filip en Jack Ma op het WEF in Davos.
Nieuwe adem voor Belgische e-commercelogistiek
Wel is er van het beloofde reuzemagazijn nog geen sprake: Cainiao zou een magazijn van 380.000 m², oftewel 50 voetbalvelden, neerpoten bij de Luikse luchthaven, maar daarover wil de Europese topman nu (nog) geen concrete uitspraken doen: “Het gaat niet over het wel of niet neerzetten van een gebouw”, klinkt het.
Voor de Luikse regio – en bij uitbreiding heel België – zou het magazijn nochtans erg welgekomen zijn. Niet alleen kan dat honderden tot duizenden nieuwe jobs opleveren in een gebied met schaarse werkgelegenheid, het biedt ook nieuwe hoop voor de Belgische e-commerce. Na veel gemiste investeringen – recent verkoos Zalando Nederland nog boven het Waalse Dour – kan Alibaba mogelijk nieuw leven in de Belgische e-commercebranche brengen. Misschien slaagt de Chinese speler er zelfs in zijn stempel te drukken op de Belgische wetgeving om een “e-commercevriendelijker” klimaat te creëren, hint De Tijd.