De drukte in onder meer Brugge en Brussel afgelopen weekend roept de vraag op of de koopzondagen in december wel veilig kunnen doorgaan. Maar de meeste steden geven aan er klaar voor te zijn.
Chaos
In Brugge bracht het lichtfestival zaterdag wel erg veel volk op de been. Zo veel dat burgemeester Dirk De Fauw besliste het wandelevenement zondag (gisteren) en komend weekend af te gelasten. In Brussel moest de politie dan weer enkele straten afsluiten omdat al te veel mensen tegelijk wilden genieten van de kerstboom en lichtshow op de Grote Markt.
De chaos bleef overigens niet beperkt tot de Belgische steden. In Nederlandse steden als Eindhoven en Maastricht, waar de winkels wel open waren, was het bij momenten op de koppen lopen. Onder de shoppers opvallend veel Belgische dagjestoeristen. De Eindhovense burgemeester John Jorritsma besliste zaterdag zelfs om de winkels vroeger te sluiten, schrijft De Standaard.
Wat betekent dit voor de geplande koopzondagen in december? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke verklaarde al dat ze enkel kunnen doorgaan wanneer de lokale besturen kunnen garanderen dat er in veilige omstandigheden gewinkeld kan worden.
“Geen andere evenementen”
Antwerpen ziet voorlopig geen reden om de koopzondagen te schrappen. Schepen Koen Kennis, onder meer bevoegd voor middenstand, wijst erop dat de Scheldestad al heel wat evenementen en randanimatie, zoals heeft de kerstmarkt en de schaatsbaan, heeft afgelast. Hij is dan ook niet bang voor een overrompeling tijdens de koopzondagen. Volgens burgemeester Bart De Wever is de Meir zelf dan weer de grootste troef van de stad. “Het is de belangrijkste shopping-as van het land, maar ook de breedste. Volgens viroloog Steven Van Gucht kan je er zonder risico winkelen, zolang iedereen uiteraard de basisregels respecteert.”
Ook in Genk en Hasselt doet men er alles aan om de koopzondagen te laten doorgaan. “We hebben geen glazen bol, maar we zijn goed voorbereid. We doen aan crowd control: op het terrein en met camera’s en drones van de politie. Zo kunnen we zien hoe het evolueert”, zegt Genks burgemeester Wim Dries aan De Standaard. Wanneer het toch te druk zou worden, kunnen bepaalde straten wel afgesloten worden.
Gent heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de koopzondagen. Volgens de middenstandsverenigingen bieden de extra koopdagen de mogelijkheid om de klanten meer te spreiden. De Oost-Vlaamse stad vreest echter een volkstoeloop, vooral op de koopzondagen na de na de schoolexamens en in de kerstvakantie. Als de koopzondagen doorgaan, zal het in elk geval zonder promoties of acties zijn, meldt De Standaard. Verder zouden in de Veldstraat en Langemunt een beperkt aantal shoppers tegelijk toegelaten worden. “De boodschap moet duidelijk zijn’, zegt schepen van Handel Sofie Bracke. “Snel shoppen mag, maar een hele dag komen winkelen, dat is geen optie.”