Vaste sluitingsuren en -dagen zijn niet meer van deze tijd, vindt N-VA. De partij heeft daarom een wetsvoorstel ingediend dat met de verplichte sluitingsdag komaf maakt. Zelfstandigenorganisaties zijn echter niet te vinden voor het idee.
Geen verplichte sluitingsdag en -uren meer
Kamerleden Valerie Van Peel en Werner Janssen hebben een wetsvoorstel ingediend om de wet op de openingsuren te wijzigen. De verplichte sluitingsdag willen ze daarbij schrappen, net als de restrictie in openingsuren: de partij wil het mogelijk maken dat winkels tot 21 uur openblijven als ze dat willen.
Op dit moment is het aantal toegestane zondagsopeningen beperkt en mogen winkels enkel open zijn tussen 5 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds. Alleen op vrijdagen en de dag voor een feestdag mogen handelszaken tot 21 uur de deuren open houden. Voor winkels in een erkend toeristisch centrum geldt wel een uitzondering.
N-VA wil handelaars naar eigen zeggen meer vrijheid geven, terwijl het voorstel ook consumenten meer flexibiliteit moet bieden. “Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt. De overheid kan die mensen helpen door meer flexibiliteit toe te laten. Door winkels langer open te houden, blijft er meer tijd over om door te brengen met de kinderen”, zegt Van Peel in De Standaard.
70% handelaars tegen
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en Unizo zijn helemaal niet blij met het voorstel. “We zijn absoluut tegen en wij niet alleen”, stelt Danny Van Assche van Unizo onomwonden: “Bij een bevraging eind vorig jaar in de hele sector was meer dan 70 procent van de handelaars tegenstander van verruimde openingsuren en het afschaffen van de verplichte sluitingsdag.”
“Ruimere openingsuren zullen er niet in slagen om de handelaars meer vrijheid en een betere combinatie arbeid en gezin te geven. Bovendien zal dit niet leiden tot meer omzet. Een consument kan zijn euro immers maar één keer uitgeven, terwijl andere kosten oplopen”, zegt ook het NSZ. Met die kosten doelt de organisatie vooral op personeelskosten. NSZ wijst erop dat de wetgeving op zondagswerk dan ook zou moeten veranderen, terwijl er beter meer overheidssteun zou komen voor e-commerce.