De huurders van vastgoedeigenaar Retail Estates betalen weer gewoon hun huur: de inkomsten van de specialist in baanwinkels hebben zich hersteld tot het normale “pre-corona” niveau. Ook hebben 18 Brantano-winkels een nieuwe invulling.
Huurinkomsten weer normaal
De markt voor perifeer winkelvastgoed – baanwinkels en retailparken – herstelt zich goed. Dankzij de parkings en vlotte toegang met de wagen, kunnen consumenten er “efficiënt shoppen combineren met een voorzichtige omgang met andere bezoekers”, wat voor hogere bezoekersaantallen en zelfs omzetstijgingen zorgt.
Dat maakt vastgoedgroep Retail Estates bekend in een zogezegde Covid-update, naar aanleiding van de start van het vierde kwartaal. Eerder vandaag lieten de winkelcentra ook al weten dat de bezoekersaantallen in de Belgische shoppingcenters zich herstellen.
Bijgevolg betalen ook weer bijna alle huurders van de groep gewoon hun huur: met uitzondering van het failliete Brantano (goed voor 26 winkels bij de verhuurder) werden tussen juli en september 98% van de gefactureerde huren geïnd. Daarmee bereiken de huurinkomsten terug het niveau van voor de coronacrisis.
Brantano-overnemers betalen zelfde huur
De winkelportefeuille van Retail Estates heeft bovendien geen waarde verloren sinds de coronacrisis. Integendeel, op vergelijkbare basis is de waarde van de vastgoedportefeuille met 0,19% gestegen ten opzichte van 31 maart. Wel verkocht de vastgoedinvesteerder zijn Nederlandse winkelpark in Alphen aan den Rijn. Voor de 14 winkelpanden kreeg Retail Estates 15,6 miljoen euro, wat 0,87 miljoen euro meer is dan het bedrijf er oorspronkelijk in had gestopt.
Ondertussen zijn ook voor 18 van de 26 panden van Brantano die Retail Estates in portefeuille nieuwe huurders gevonden. Zeven winkels worden overgenomen door vanHaren, 11 gaan naar “verschillende spelers binnen het fashionsegment”. Samen zijn ze alvast goed voor 2,32 miljoen euro aan huurinkomsten. De huurprijzen en -voorwaarden blijven voor de nieuwe huurders overigens zo goed als onveranderd. Daarmee ontkracht de vastgoedspeler speculaties dat verhuurders sinds de coronacrisis aan het kortste eind trekken en de huurprijzen onder druk staan.
Voor de maanden augustus en september eist de verhuurder weliswaar nog geld van het failliete FNG: de winkeleigenaar rekent een bezettingsvergoeding aan die evenveel bedraagt als de huurkost. In juli betaalde Brantano wel nog zelf de huur.