Niet minder dan 54 bekende handelszaken uit diverse sectoren, waaronder C&A, Schoenen Torfs en Pizza Hut, vragen de regering financiële steunmaatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te helpen opvangen.
Onverkochte stocks
De oproep van de retailers is uiteraard een directe reactie op de nieuwe lockdown die heel wat winkels sinds een tweetal weken gesloten houdt. En dat net voor de belangrijke eindejaarsperiode. Ze riskeren dan ook met enorme stocks te blijven zitten. “Wij vragen met aandrang aan de overheid om onze sector financieel te ondersteunen om ervoor te zorgen dat de handel in België nog een toekomst heeft”, klinkt het bij de retailers. Onder de ondertekenaars van de smeekbede zitten heel wat bekende namen zoals JBC, Schoenen Torfs, Bel & Bo, maar ook restaurants als Colmar en Ellis Gourmet Burger. In totaal gaat het om bekende 54 handelszaken, schrijft De Morgen.
“Velen hebben in de maanden na de eerste lockdown weinig van hun verlies kunnen goedmaken. De vaste kosten zijn wel hetzelfde gebleven. Het is onder meer op dit vlak dat wij de overheid oproepen om tussen te komen”, zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. Concreet vragen de retailers om gedurende één maand geen huur te moeten betalen. De verhuurder van het winkelpand zou in ruil dan een belastingkrediet op het kwijtgescholden bedrag ontvangen, net zoals dat in Frankrijk al het geval is. Verder dringen ze voor het lopende jaar aan op een vrijstelling van de onroerende voorheffing en de lokale handelsbelastingen.
Nood aan transparante regeling
Sommige retailers hebben intussen zelf al contact opgenomen met de winkeleigenaars om een vergelijk te treffen. Zo vroeg Wouter Torfs een halvering van de huur voor de dagen waarop de winkel dicht moest. “Daar wordt veelal positief op gereageerd”, zegt hij. Niettemin pleit Comeos voor één duidelijke en transparante regeling voor het hele land. Op die manier “weten de handelaars waar ze aan toe zijn, en moeten ze niet individueel gaan onderhandelen met de verhuurder”, zegt Michel.
Bij vastgoedeigenaar Retail Estates maakt CEO Jan De Nys toch enig voorbehoud: “Bij de eerste lockdown hebben we al bij veel van onze 624 zaken de huur voor een maand of meer kwijtgescholden. Sommige grote ketens hebben inmiddels al voor 90 procent van hun omzet goedgemaakt. Ik wil voor een aantal sectoren gerust bekijken wat noodzakelijk is, maar niet voor alle zaken.”
Vandaag roept zelfstandigenorganisatie Unizo de regering ook al op om het winkelen op afspraak zo snel mogelijk toe te laten. Daarbij rekent ze er wel op dat de huidige steunmaatregelen behouden zouden blijven. De druk van de handel op de regering neemt dus langs alle kanten toe.