Wettelijk gezien zijn elektronische ecocheques al sinds begin dit jaar mogelijk, maar toch kunnen ze pas nu van start gaan, nu de eerste twee uitgevers van elektronische ecocheques door de FOD Economie zijn erkend.
Einde van onbegrijpelijke paradox
De komst van de elektronische ecocheque was al in oktober van vorig jaar aangekondigd. Het koninklijk besluit dat de elektronische versie mogelijk maakte, verscheen op 24 december vorig jaar in het Staatsblad. Pas nu hebben de eerste twee uitgevers echter officieel de toestemming gekregen van de FOD Economie om elektronische ecocheques aan te bieden.
“Het werd tijd!”, zegt Jean-Louis Van Houwe, oprichter en topman van Monizze. “Wat is er paradoxaler dan ecocheques uitgeven die toelaten om te investeren in duurzame en milieuvriendelijke goederen en diensten, maar deze cheques vervolgens in grote aantallen te drukken, waarbij nood is aan stockage, transport, distributie, herstockage en hertransport?”
Op een persconferentie vorige week kondigde ook al Edenred aan de elektronische variant te mogen aanbieden: “We hebben het fiat gekregen en we lanceren het systeem meteen. De werkgevers die wensen over te schakelen op het elektronische formaat voor de ecocheques kunnen contact met ons opnemen”, zei woordvoerder Fanny Charpentier toen.
Sodexo, de derde grote speler op de markt van de maaltijd- en ecocheques, wacht nog op het fiat van de overheid: “Sodexo heeft reeds alle nodige stappen ondernomen om de erkenning voor uitgifte van elektronische ecocheques te verkrijgen. Eenmaal dit het geval is, zal de terbeschikkingstelling van de elektronische EcoPass kunnen worden voorzien”, meldt de website van het bedrijf.
Alle cheques op één kaart
Anders dan voor maaltijdcheques is de elektronische variant van de ecocheque geen verplichting. Toch benadrukt zowel Edenred als Monnize de voordelen van het nieuwe systeem: werknemers krijgen voortaan hun maaltijd- én ecocheques op één en dezelfde kaart, terwijl de dematerialisering van de cheques een grote administratieve vereenvoudiging betekent voor bedrijven én handelaars. Goed om te weten: de betaalterminals kunnen het onderscheid maken tussen een betaling met maaltijdcheques of een betaling met ecocheques.
Jaarlijks ontvangen anderhalf miljoen Belgen ecocheques. Verwacht wordt dat in 2016 voor meer dan 200 miljoen euro in de vorm van ecocheques zal worden uitgegeven.