(update) Nu er een tweede (gedeeltelijke) lockdown is, vraagt vakbond ACV Puls ook in de retail weer strengere maatregelen. Het winkelpersoneel is bang en wil ook opnieuw een coronapremie.
Alleen winkelen en premie
Er is bij de nieuwe verstrenging van de coronamaatregelen “geen rekening gehouden met het winkelpersoneel”, betreurt vakbond ACV Puls. Zeker in de voedingsretail staan de winkelmedewerkers “vanaf dag één in de vuurlinie”, klinkt het, en is er een grondige angst om besmet te raken. Naar de drukke eindejaarperiode toe stijgt die vrees nog meer.
De vakbond vraagt dringende maatregelen, waaronder de herinvoering van een tijdslimiet bij het shoppen, de verplichting om alleen te winkelen en een maximumaantal klanten per winkel. Als op het openbaar domein een samenscholingsverbod geldt, moeten de winkels volgen, luidt het argument. De vakbond wil zo snel mogelijk samenzitten met de overheid om de kwestie te bespreken.
Tijdens het voorjaar kregen winkelmedewerkers in de supermarkten bovendien toeslagen en premies, en dat wil ACV Puls ook nu herhaald zien. In kleinere winkels buiten de foodsector vraagt de vakbond dan weer een volledige eindejaarpremie, ondanks de twee maanden lange verplichte sluiting tussen maart en mei. Deze periode afhouden zou “een financiële ramp betekenen voor het personeel die al werken in een slecht betaalde sector”, aldus sectorverantwoordelijke Kristel Van Damme.
Net gevaar voor faillissementen
Unizo kant zich echter meteen tegen het voorstel. “Het opnieuw inperken van de vrijheid om met meer personen te komen winkelen, zoals de vakbond voorstelt, zal echter niet leiden tot meer veiligheid, terwijl het wel de overlevingskansen en arbeidsplaatsen in veel zaken in gevaar brengt”, reageert gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.
De zelfstandigenorganisatie verdedigt dat de heropening van de winkels en de versoepelingen van de maatregelen voor de retail (weer funshoppen en een ruimere bubbel) niet voor een nieuwe besmettingspiek hebben gezorgd. “Er is geen reden om een algemene verplichting op te leggen”, aldus Van Assche.
Daarentegen vreest Van Assche dat een nieuwe verstrenging het einde van veel winkels zou betekenen. “Als het alleen shoppen opnieuw de norm wordt, waar ACV Puls op aanstuurt, gaan heel wat handelszaken het wellicht niet meer redden, of gaan ze meer medewerkers, langer op tijdelijke werkloosheid moeten zetten, zonder de garantie dat die jobs finaal zullen kunnen worden gered”, klinkt het. Wel zegt Unizo open te staan voor overleg rond “een zo optimaal mogelijk preventiebeleid”.