Mega World-eigenaar Dirk Bron eist dat de winkels vandaag terug open gaan. Een (hopeloze?) juridische strijd tussen de Nederlander en de bewindvoerders barst los.
Geld tekort voor lonen
Dirk Bron pikt het niet dat twee bewindvoerders het nu voor het zeggen hebben bij zijn Mega World, en al helemaal niet dat ze het faillissement hebben aangevraagd. Met allerhande dagvaardingen probeert de ondernemer de bewindvoerders te bestrijden.
De laatste in de rij is de eis om per vandaag te winkels van de non-fooddiscounter te heropenen. Die zijn immers nog niet open sinds het einde van de lockdown voor niet-essentiële winkels dinsdag, omdat de bewindvoerders zich teveel zorgen maken over de toestand – en mogelijk gesjoemel – bij de opvolger van Blokker in België. Bron zegt de heropening voor het personeel te vragen, omdat hij anders hun dertiende maand niet kan betalen. De bewindvoerders betwijfelen nochtans of er überhaupt nog geld is om de medewerkers te betalen, en houden de winkels mede daarom dicht.
Rampzalige boekhouding
Er zijn namelijk voor 40 miljoen euro aan onbetaalde facturen en de bewindvoerders hebben nog steeds geen volledig beeld van de in- en uitgaven van de keten. Ze kregen naar verluidt geen cijfers en noemen de boekhouding tegenover De Tijd “rampzalig”. Bron countert dat de vroegere operationeel directeur wel alle cijfers gaf en de voorraden 19 miljoen euro waard zijn. De helft zou al heel mooi zijn, vreest bewinvoerder Thierry Lammar echter, aldus De Standaard.
Normaal gezien buigt de rechtbank zich maandag over het aangevraagde faillissement van de keten, maar Dirk Bron heeft daar een stokje voor gestoken: hij trekt in beroep tegen de beslissing om hem geen schuldbescherming toe te kennen. Dat moet eerst donderdag worden behandeld vooraleer er een uitspraak over het faillissement kan komen. Ook tekende Bron derdenverzet aan tegen de aanstelling van de bewindvoerders.
“We vermoeden dat hij zit te wachten tot het door de regering beloofde moratorium op faillissementen van kracht wordt, om zo tot eind januari niet failliet verklaard te kunnen worden”, legt Lammar uit.