Mirage Retail Groep, de holding boven ketens als Blokker en Big Bazar, wist het coronajaar 2020 met winst af te sluiten dankzij een grote korting op de overname van elektroketen BCC. Eigenaar Michiel Witteveen houdt dan ook vast aan zijn beursplannen.
Eenmalig voordeel
Ondanks de dalende passantencijfers in de steden en de tijdelijke winkelsluitingen wist Mirage Retail Groep het boekjaar 2020 af te sluiten met een nettowinst van 57 miljoen euro en een omzetgroei van 17%. De groepsomzet bedroeg 628 miljoen euro, tegenover 544 miljoen in 2019. De onlineomzet steeg van 30 miljoen naar 137 miljoen euro. Daarmee werden de verwachtingen voor 2020 ruimschoots overtroffen, meldt het bedrijf in een persbericht.
Die mooie cijfers zijn wel deels te danken aan een meevaller bij de overname van elektroketen BCC van de Franse groep Fnac Darty: omdat die keten verlieslatend was, betaalde Michiel Witteveen veel minder dan de boekwaarde van het bedrijf en dat leverde een eenmalig voordeel op van bijna 88 miljoen euro. Zonder die korting had Mirage een verlies van 35 miljoen euro moeten boeken, schrijft het FD. Ook de verkoop van het hoofdkantoor van BCC (goed voor 28 miljoen euro) en de uitkering van de laatste schijf van de ‘bruidsschat’ die Witteveen kreeg van de familie Blokker bij de overname van de gelijknamige keten (nog eens 72 miljoen euro) spijsden de kas.
Naar de beurs
Maar ook zonder die meevallers is Mirage een gezond bedrijf, benadrukt ondernemer Witteveen in de krant. De groep heeft de personeelskosten fors verlaagd en het inkoopbeleid verbeterd, met meer huismerkproducten uit Azië, die betere marges opleveren: “Toen ik Blokker overnam, kwam 5% van onze producten uit China. Nu is dat 30%.” Ook de omnichannelstrategie slaat aan. De CEO blijft dan ook van plan om zijn holding in 2022 naar de beurs te brengen. De voorbereidingen zijn al volop aan de gang. De specifieke boekhoudregels die bij een beursgang horen, zullen het resultaat nog verbeteren, denkt hij.
Mirage Retail Groep exploiteert vijf winkelformules in Nederland: BCC, Blokker, Big Bazar, Intertoys en de Aziatische lifestyleketen MINISO. Enkel met Big Bazar is de groep ook nog in België aanwezig.