Vanaf midden volgend jaar moeten alle handelszaken in België hun klanten de mogelijkheid bieden om elektronisch te betalen. Dat heeft de regering beslist.
Fraudebestrijding
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem lanceerde dit voorjaar al het voorstel om een elektronische betalingsoptie voor handelaars te verplichten, als onderdeel van een actieplan voor fraudebestrijding. Nu is het voorstel opgenomen in de programmawet, die door de regering vorige vrijdag werd goedgekeurd.
Concreet zullen alle handelaars vanaf 1 juli 2022 elektronisch betalen moeten toelaten. Cashbetalingen blijven dus wel mogelijk, maar klanten moeten ook de mogelijkheid hebben om digitaal af te rekenen. De handelaar mag wel zelf het elektronisch betaalsysteem kiezen, meldt De Tijd. Er komt dus geen verplichting om een betaalterminal te installeren, want ook apps als Payconic zijn toegelaten.
Het is niet geweten hoeveel handelszaken op dit moment nog geen elektronische betalingen accepteren. De minister wil met de maatregel vooral de fraude in bepaalde sectoren terugdringen. In die zin hoopt hij op een effect zoals bij de invoering van de witte kassa in de horeca zes jaar geleden. De aangegeven omzet van restaurants is sindsdien veel sterker gestegen dan die van de cafés, waar de witte kassa niet verplicht is.
Geen fiscale ondersteuning
Van Petegem voorzag aanvankelijk ook enkele fiscale stimuli om de kleinhandel te ondersteunen. Kleine zaken, vrije beroepers en verenigingen met veel kleine transacties zouden een kostenaftrek van 120% bekomen voor de huur en transactiekosten van een terminal. Maar binnen de regering werd daarover geen akkoord gevonden, vooral omdat het onrechtvaardig zou zijn ten opzichte van de handelaars die al veel langer een elektronische betaaloptie voorzien.