De coronacrisis heeft zich de afgelopen twaalf maanden ook duidelijk laten voelen in de tweedehandsbranche. Minder mensen schonken of verkochten één of meer gebruikte spullen.
Gedwongen sluitingen
Tot die vaststelling komt een onderzoek bij ruim 2.000 Belgen in opdracht van 2dehands, Troc.com, Cash Converters en De Kringwinkel. Net zoals de reguliere niet-essentiële winkels moesten ook de Kringwinkels en de fysieke verkooppunten van tweedehandswinkels zoals Troc.com en Cash Converters de afgelopen maanden geruime tijd de deuren sluiten. Daardoor daalde het aandeel Belgen dat tweedehandsspullen heeft weggegeven van 85,9% naar 73,7%.
En hoewel de online kanalen zoals 2dehands.be gedurende al die tijd beschikbaar bleven, daalde ook het aantal mensen dat tijdens de crisis gebruikte spullen verkocht. 42,9% van de ondervraagden verkocht minstens één item, tegenover 43,7% het jaar voordien.
Volgens Eva Verraes, directeur van HERW!N, de koepel van onder meer de Kringwinkels, gaat het om een tijdelijke dip. “Het ziet het ernaar uit dat de mensen hun spullen vorig jaar netjes hebben bijgehouden en die nu massaal naar onze Kringwinkels brengen. Als de huidige drukte aanhoudt, wordt 2021 een recordjaar.”
Kleding en boeken
Het onderzoek peilde ook naar wie tweedehandsspullen koopt, wat de beweegredenen zijn en wat er zoal gekocht wordt. Zo zijn Franstaligen meer geneigd om zich tot de tweedehandsmarkt te wenden dan Vlamingen. Ook vrouwen en jongeren kiezen vaker voor gebruikte spullen.
Mensen kopen vooral kleding, speelgoed, boeken, strips en decoratieartikelen tweedehands, al zijn er wel regionale verschillen. In Wallonië doen ook computerspullen het erg goed, terwijl Vlamingen eerder op zoek gaan naar meubelen.
Vorig jaar gaven gaven tweedehandskopers gemiddeld 124,6 euro uit aan gebruikte producten. De prijs is de belangrijkste reden om voor tweedehands te kiezen. Heel wat mensen vinden het ook gewoon leuk om op zoek te gaan naar spullen. Daarnaast spelen milieu-overwegingen een wezenlijke rol.