In de stad Leuven is het voorbije jaar de langdurige leegstand gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat is deels te danken aan de invoer van de leegstandstaks. Langs de andere kant neemt de korte leegstand wel toe.
2.500 euro taks
Vorig jaar stonden er in Leuven 75 panden een jaar of langer leeg, maar dit jaar is dat aantal gedaald naar slechts 44 winkels. Volgens het stadsbestuur is dat te danken aan de invoer van de leegstandstaks, waarbij eigenaars een belasting van 2.500 euro moeten betalen voor panden die meer dan een jaar leeg staan.
“Deze cijfers doen vermoeden dat de invoering van de leegstandtaks een positieve invloed heeft op de leegstand in de stad, en dat is fantastisch nieuws”, zegt schepen van Middenstand Erik Vanderheiden aan Het Nieuwsblad.
De korte leegstand is dan weer gestegen van 108 naar 124 panden. “Korte leegstand is minder erg voor de stad dan langdurige leegstand, dus op dat vlak ben ik heel blij met deze cijfers. Ook globaal gezien doet Leuven het qua leegstand niet slecht in vergelijking met andere steden. Maar uiteraard blijft ieder leegstaand pand er één te veel”, zegt Vanderheiden.
“Een beetje korte leegstand mag wel om wisselwerking en nieuwe investeringen en projecten mogelijk te maken. Maar ik zou het leegstandspercentage toch graag zien dalen.”