Voor het elfde jaar op rij is de leegstand in de Belgische winkelstraten gestegen, al is de stijging wel de kleinste sinds 2008. Op 1 januari stond 10,3% van de winkels leeg.
Leegstand verdubbeld in tien jaar
Begin 2018 stond nog 10,1% van de winkelpanden leeg in België, een jaar later is dat cijfer opgelopen tot 10,3%. De leegstand blijft zo gestaag stijgen: bij het uitbreken van de economische crisis in 2008 was slechts 5,1% van de commerciële ruimtes buiten gebruik.
Om de leegstand aan te pakken, krijgen weliswaar steeds meer winkelpanden een nieuwe bestemming. Het aantal handelsruimtes is het afgelopen jaar met meer dan een procent gedaald, meent Locatus: dat is de grootste vermindering sinds 2008. Vooral in Vlaanderen verdwenen vorig jaar winkelruimtes: 1,3% van de panden vond een andere bestemming.
In de gemeentes Bilzen, Evergem en Ninove daalde het aantal winkels het sterkst: koploper Bilzen verminderde het aantal verkooppunten met 5,6%, in Evergem was dat 4,9% minder en Ninove zag 4,6% van de handelspanden verdwijnen. In Luik verdwenen weliswaar absoluut gezien de meeste winkels: liefst 186 panden werden op een jaar tijd herbestemd.
Keerpunt mogelijk in zicht
België volgt daarmee een trend die ook in Nederland is ingezet, meent Locatus, al is de strategie bij de noorderburen vooralsnog succesvoller. In Nederland zorgt de inkrimping van de winkelaantallen immers wel al voor een dagende leegstand, in België (nog) niet. Dat kan door de grotere achterstand komen – er staan in België veel meer winkels leeg – of door het feit dat België nog meer verkooppunten (18) per duizend inwoners heeft dan Nederland (13), klinkt de verklaring van analist Gerard Zandbergen.
Wel is de leegstandtoename duidelijk aan het vertragen: de opgetekende stijging in 2018 was de kleinste sinds het begin van de metingen van het databureau in 2008. Mogelijk is er dus een keerpunt in zicht.