Volgens vastgoedmakelaar JLL dalen de handelshuurprijzen met 3% tot meer dan 15% als gevolg van de coronacrisis. Ook het aantal transacties neemt af. Albert Heijn is de meest actieve retailer in Vlaanderen op expansievlak.
Gevolgen van de lockdown
Retailers worstelen met de gevolgen van de coronacrisis: ze focussen op rentabiliteit en investeren tegelijk om in te spelen op wijzigende consumptiegewoonten en veiligheidsregels. Toch zijn er ook retailers die nieuwe openingen plannen en doet een beperkt aantal nieuwkomers z’n intrede in de markt. Dat zegt vastgoedadviseur JLL, die de balans opmaakt van winkelvastgoed in Vlaanderen na de eerste drie kwartalen van 2020.
Het totale opnamevolume bedroeg in Vlaanderen 131.200 m², een daling van 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden tot nu toe 238 transacties geregistreerd in Vlaanderen: dat is 24% onder het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Vooral in het tweede kwartaal, als gevolg van de lockdown, viel de markt stil. Retailers huurden vooral baanwinkels (64% van het transactievolume) en in winkelstraten (32% van het volume). Verhuringen in shoppingcentra lagen 56% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Voeding verdringt mode
Een trend die zich bevestigt: voeding vertegenwoordigde 20% van het aantal transacties in Vlaanderen, terwijl de zwaar getroffen modesector daalde naar een aandeel van 17%. Nieuwe foodconcepten maken opgang: niet alleen fastfood zoals Bel Chicken, Burger King en KFC, maar ook vernieuwende gezonde concepten zoals Hawaiian Poké Bowl, Fitchen en Foodmaker. Ook supermarkten blijven actief: van 4% van het aantal transacties 5 jaar geleden stijgen ze naar 14% van de transacties dit jaar. Met 9 transacties is Albert Heijn de meest actieve retailer. Ook Jumbo, Färm, verschillende bioketens en buurtsupermarkten zijn expansief.
Bij de opmerkelijkste transacties dit jaar citeren we de komst van Maisons du Monde naar de Antwerpse Meir (2.100 m²) en de opening van twee nieuwe vestigingen voor Overstock in Wilrijk en Schoten – de decoratiesector doet het goed in tijden van corona. De recente overname door vanHaren van 40 winkels van Brantano, in totaal 37.500 m², is één van de grotere verhuurtransacties van de afgelopen jaren.
Correcties van meer dan 15%
Wat de toekomst brengt? De vraag blijft nog steeds op een lager niveau dan gewoonlijk en dus blijft het jaareinde onzeker. Duidelijk is in elk geval dat de huurprijzen onder druk staan. Voor toplocaties bedraagt de huur momenteel 1.800 euro per m² per jaar in Antwerpen, een daling van 3% ten opzichte van vorig jaar. JLL verwacht dat de huurprijzen op bepaalde locaties correcties ondergaan van meer dan 15% en ziet voor 2021 nog geen heropleving.
Op korte termijn hebben vooral de grote centrumsteden het hard te verduren, niet alleen doordat het toerisme is stilgevallen, maar ook het funshoppen van mensen uit de regio. Dit is echter een tijdelijk fenomeen volgens de vastgoedspecialist.