Sinds de Kringwinkels heropenden op 11 mei, worden ze overstelpt met herbruikbare goederen, waardoor de opslagplaatsen stilaan te klein worden. Sommige Kringwinkels hebben al maatregelen genomen om de toevloed tijdelijk af te remmen.
35 ton per dag
De negen Antwerpse Kringwinkels krijgen dezer dagen zowat twee keer zo veel binnen als tijdens dezelfde periode vorig jaar. Waar 15 ton goederen ‘normaal’ is, gaat het nu tot meer dan 35 ton per dag, zegt marketingverantwoordelijke Louise Vrints in De Standaard.
De toevloed aan goederen is uiteraard een goede zaak, maar levert ook een aantal problemen op. Zo kampen de Kringwinkels met een gebrek aan opslagruimte. Bovendien zorgen de coronamaatregelen rond ‘social distancing’ ervoor dat er onvoldoende tijd is om alle binnenkomende goederen af te handelen. “Doordat mensen niet te dicht op elkaar kunnen werken, draaien we nu nog steeds niet op volle bezetting en hebben we handen te kort om alles te verwerken”, aldus Vrints.
Stockageproblemen
Om het probleem van het plaatsgebrek op te lossen, zal het voorlopig niet meer mogelijk zijn om nog spullen te doneren op zaterdag. Dat is traditioneel de drukste dag voor de sector. “De vorige weken kregen winkels hun poort aan het einde van de dag amper nog toe door de massa aan goederen”, licht Vrints de maatregel toe.
Ook elders brengen mensen massaal goederen naar de Kringwinkels, waarvan er vele dan ook op zoek zijn naar extra opslagruimte. Joren Verschaeve, beleidsmedewerker bij koepelorganisatie Herwin, roept de overheid op om de sector tijdelijk extra te ondersteunen. “Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er nergens spullen verloren gaan, wat goed is voor het klimaat en onze samenleving. Door de impact van corona is er meer dan ooit nood aan kwalitatieve en betaalbare goederen.”