Blokker hoopt nog voor kerst één of meerdere overnemers te vinden. De curatoren van de failliete Nederlandse keten zijn in gesprek met meerdere geïnteresseerde partijen over een mogelijke doorstart.
Oorspronkelijk 26 geïnteresseerden
In het eerste faillissementsverslag melden de curatoren dat aanvankelijk “tientallen” partijen interesse toonden in Blokker, na een selectieproces kregen 26 partijen toegang tot de vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Inmiddels is dat aantal verder geslonken, al blijft onduidelijk hoeveel partijen er nu concreet in de race zijn. Wel hoopt curator Robin de Wit nog voor kerst een overeenkomst te sluiten, meldt hij aan RTL. Onder de geïnteresseerden bevonden zich oorspronkelijk zowel andere retailers als investeerders.
Het is de bedoeling dat de winkels van Blokker tot eind dit jaar openblijven, voor de lopende faillissementsuitverkoop, maar honderd vestigingen zijn afgelopen weekend al gesloten. De resterende medewerkers, zowel in de winkels als op het hoofdkantoor, ontvangen in december een bonus om hen aan boord te houden tijdens deze cruciale periode.
Schuldenlast en verliezen: een zware erfenis
Blokker ging vorige maand failliet na jaren van financiële problemen. In 2024 noteerde de keten een verlies van 19 miljoen euro op een omzet van 202 miljoen euro, exclusief de traditioneel sterke decembermaand. In 2023 bedroeg het verlies nog 7,6 miljoen euro op een omzet van 344 miljoen euro. De totale schuldenlast bedraagt ruim 66 miljoen euro, waarbij de Nederlandse fiscus en financier Gordon Brothers allebei 26 miljoen euro tegoed hebben.
De financieringsstructuur met Gordon Brothers heeft volgens de curatoren bijgedragen aan het faillissement. De kredietfaciliteit van de Amerikaanse geldverstrekker was gekoppeld aan de omvang van de winkelvoorraden, maar door eerdere financieringsproblemen kon Blokker die voorraden niet op peil houden, wat leidde tot een vicieuze cirkel.