30 hectare met 4 hectare winkels
De eerste ideeën om een grootschalig winkelcomplex te bouwen aan de noordzijde van Brussel ontstonden in 2006. “Als je kijkt naar het aantal vierkante meter winkeloppervlakte per inwoner, dan merkte je een lacune in het noorden van de hoofdstad. Door erover te praten met overheden en architecten groeide het idee om het uit te breiden tot wat het nu is”, zegt initiatiefnemer Carl Mestdagh.
Tegen eind 2015 wil hij daarom aan de Van Praetbrug een nieuw winkelcentrum en belevingscomplexen neerzetten. De commerciële site krijgt een oppervlakte van vier hectare, de totale zone bedraagt dertig hectare. Naast winkels is er dus ruimte voor onder meer een evenementenzaal voor 1.500 mensen, vrijetijdscomplexen, horeca en productie-ateliers. “Het gaat om de grootste ontwikkeling in Brussel in de jongste 25 jaar”, aldus Carl Mestdagh.
Equilis, de vastgoedpromotor rond de familie Mestdagh, zegt dat er vanuit de commerciële hoek alvast veel belangstelling is. Voor ruim de helft van de oppervlakte heeft de promotor een intentiebrief van kandidaat-huurders of zitten de onderhandelingen in een finale fase. Dat laatste geldt ook voor de besprekingen met drie belangrijke publiekstrekkers. Namen geeft het bedrijf echter nog niet vrij. Equilis streeft naar 70% commercialisatie tegen eind 2014 en 100% verhuring tegen september 2015.
Financiering van 210 miljoen tegen eind 2013
Aan het hele project hangt een prijskaartje van 210 miljoen euro. Momenteel wordt nog gewerkt aan het rondkrijgen van de financiering. Twintig procent moet komen van het kapitaal dat de aandeelhouders in het project stoppen, de tweede schijf van 20% bestaat uit zogenaamde mezzaninefinanciering: (achtergestelde) leningen die door de eigenaars ter beschikking worden gesteld. Hoewel nog niet getekend, is dit pakket al in belangrijke mate rond of in een finale fase.
Bovendien rekent het bedrijf op 60% bankfinanciering. Hiervoor lopen de onderhandelingen nog. De initiatiefnemers hopen ze tegen eind dit jaar rond te hebben, al geven ze toe dat het complexe discussies zijn.
Ook industriële site
Het nieuwe project zal worden opgetrokken door de bouwgroepen BPC en Besix. Daarbij zal de zogenaamde ‘Kathedraal’ op de site van de gewezen kachelfabriek Godin worden geïntegreerd in het project. Het gaat om de oudste industriële site van de hoofdstad. Het gebouw zal worden gebruikt voor de vestiging van productieve activiteiten.
Over de toegankelijkheid van het project maakt projectmanager Olivier Weets zich weinig zorgen. “Twee metrostations zullen rechtstreeks toegang geven tot de site. Voorts komt ook het toekomstige RER-station van Schaarbeek op wandelafstand. En we leggen op onze kosten een grote ovalen rotonde aan om het verkeer vlotter te laten doorstromen.”