Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, is rijker dan ooit tevoren: een jaar na zijn scheiding, meteen de duurste scheiding in de geschiedenis, verbreekt hij opnieuw zijn eigen record.
Helemaal terug na scheiding
Jeff Bezos breekt wederom het ultieme welvaartsrecord: de sterke man achter Amazon is 171,6 miljard dollar (151,5 miljard euro) waard. Hij blijft daarmee niet alleen de aanvoerder van de lijst van rijkste mensen ter wereld volgens Bloomberg, hij haalt ook zichzelf in na een tijdelijke dip door de scheiding van zijn echtgenote vorig jaar. Het fortuin van Bezos zou nu groter zijn dan het bruto nationaal product van Hongarije of Algerije, aldus The Sunday Times.
In september 2018 werd zijn fortuin op 167,7 miljard dollar gewaardeerd, maar enkele maanden later droeg hij ongeveer een kwart van hun gezamenlijke Amazon-aandelen over aan zijn toenmalige echtgenote in wat de duurste echtscheiding uit de geschiedenis zou worden. Mackenzie Bezos, die een jaar voor hij Amazon oprichtte met de ondernemer trouwde, kreeg zo 4% van de aandelen van het bedrijf in handen en werd op 38 miljard dollar rijker. Ze is nu de tweede rijkste vrouw ter wereld, na Françoise Bettencourt, de kleindochter van de oprichter van L’Oréal.
Aandelenkoers Amazon piekt
MacKenzie Bezos kondigde afgelopen maart aan dat ze de Giving Pledge had ondertekend, een filantropische belofte bedacht door Bill Gates en Warren Buffett om ’s werelds rijkste mensen aan te sporen tijdens hun leven de helft van hun rijkdom weg te geven aan een goed doel. Jeff Bezos ondertekende de belofte niet, maar tweette wel dat hij trots was op zijn ex-vrouw. Recent schonk Bezos 2 miljard dollar aan het Bezos Day One Fund om dakloosheid aan te pakken en de onderwijsmogelijkheden voor minder bevoorrechte kinderen te verbeteren.
Aangezien Jeff Bezos zo’n 57 miljoen aandelen van Amazon (goed voor 12% van het bedrijf) bezit, hangt zijn rijkdom sterk af van de beurskoers van de onlineretailer. Die koers piekt momenteel dankzij de verhoogde vraag naar e-commerce sinds de coronapandemie en de inspanningen die het bedrijf doet om tijdens de gezondheidscrisis te blijven functioneren. Al waait er ook veel kritiek uit de hoek van de vakbonden: zowel in de VS als in Frankrijk en Duitsland legden werknemers het werk neer omdat ze de veiligheidsmaatregelen onvoldoende vinden.