Twee vastgoedinvesteerders nemen de failliete Amerikaanse warenhuisketen JCPenney over. Ze hopen op die manier ook de toekomst van hun overdekte winkelcentra te vrijwaren, maar die redenering stuit op scepticisme…
Uit eigenbelang
JCPenney heeft een akkoord over de verkoop van zijn retailactiviteiten aan twee uitbaters van overdekte winkelcentra: Simon Property Group en Brookfield Property Partners. Zij betalen 300 miljoen dollar (250 miljoen euro) in cash en 500 miljoen dollar (420 miljoen euro) in schulden en zijn van plan om het vastgoed van de retailer onder te brengen in een aparte vennootschap.
Met de overname wordt een dramatisch faillissement afgewend: JCPenney is immers een grote speler, goed voor een omzet van 12 miljard dollar (10 miljard euro) met 850 winkels en 85.000 medewerkers, waarvan er wellicht 70.000 hun baan zullen kunnen behouden. Dat is echter niet de belangrijkste reden waarom Simon en Brookfield de warenhuisketen overnemen: ze handelen vooral uit eigenbelang. JCPenney is namelijk een belangrijke huurder in hun overdekte winkelcentra en een faillissement waarbij alle winkels moeten sluiten, zou een serieuze klap zijn voor hun ‘shopping malls’.
Amazon als redder?
Een logische redenering, waarop toch ook kritiek weerklinkt: hoewel JCPenney sinds 1902 een iconische naam is in de Verenigde Staten, is de keten al jaren verlieslatend. Verschillende herstructureringen en strategische herpositioneringen hebben daar weinig aan kunnen veranderen. De vastgoedinvesteerders blijven dus opgescheept met een verouderde retailer in hun winkelcentra; een retailer die als ankerhuurder bovendien relatief lage huurprijzen betaalt.
Een gemiste kans, vindt Bloomberg: uitbaters van winkelcentra zouden beter werk maken van de relevantie van hun fysieke locaties, zodat ze ook na de coronapandemie kunnen overleven. Dat vergt creativiteit, maar er zijn mogelijkheden: Amazon heeft recent plannen onthuld om leegstaande winkelpanden in winkelcentra in te vullen met distributiecentra (zogenaamde ‘dark stores’) en afhaalpunten. Zo zou de e-commercegigant slabakkende winkelcentra nieuw leven inblazen. Daarover onderhandelde de e-tailer ook al met Simon Property Group, maar de vastgoedinvesteerder kiest nu voor een andere piste.