Aangepast aan “echte realiteit van de consument”
Om de acht jaar vindt in ons land zo’n grote hervorming van de index plaats, waarbij de Indexcommissie niet alleen de samenstelling van de indexkorf bekijkt, maar ook het gewicht dat aan elk product wordt gegeven. Om de twee jaar is er dan een mini-aanpassing, waarbij de commissie enkel nagaat of bepaalde producten al dan niet vervangen moeten worden.
Vanaf 1 januari maken heel wat nieuwe producten en diensten hun opwachting in de “inflatiethermometer”, waaronder couscous, de tablet-pc en… Monopoly. Bij de andere nieuwelingen vinden we onder meer het varkenslapje, aardbeienjam, kauwgom, tomatenketchup, melkpoeder voor baby’s, energiedrank, vodka, cava, fietshelmen, sneakers, houtpellets, gitaren, fietsherstellingen, Blu-ray-spelers, saunabezoeken, de huur van een springkasteel of elektrische tandenborstels.
Uiteraard verdwijnen er ook flink wat producten uit de korf, zoals oesters, zeekreeft of mantelpakjes. Maar ook boerenpastei, witte bonen in tomatensaus, ribfluwelen mannenbroeken, slaapkleedjes en dvd-spelers worden voortaan niet meer meegeteld.
Het dossier verhuist nu naar de Nationale Arbeidsraad, die zich in de tweede week van januari over het voorstel zal buigen. Daarna moet de minister van Economie, Johan Vande Lanotte, dat advies nog goedkeuren, maar omdat er een “brede consensus” was in de indexcommissie, verwacht ACLVB-voorzitter Jan Vercamst niet veel wijzigingen: “Het is een goede stap dat de korf aangepast zal worden aan de echte realiteit van de consument.”
Vanaf 2015 ook scangegevens supermarkten
Daarnaast zal de Indexcommissie de korf voortaan jaarlijks tegen het licht houden. Dat gebeurt vooral op vraag van de werkgevers. Die vinden al langer dat de huidige werkwijze de inflatie steevast overschat, waardoor de lonen dus te snel stijgen. “De huidige index is niet langer representatief”, klinkt het bij technologiefederatie Agoria. “Het is een wetmatigheid dat een oudere index de prijsevolutie steevast overschat.”
Om een ‘realistischer’ beeld te krijgen van de inflatie besloot de regering eerder al om in de index onder meer rekening te houden met de solden. De Indexcommissie wil nog een stapje verder gaan: zij wil vanaf 2015 de scangegevens van de warenhuizen gebruiken. Dat moet de commissie de kans geven om het koopgedrag van de consumenten nog nauwkeuriger in te schatten.