Iers-Nederlandse sandwich
Ierland zou zo toegeven aan de groeiende kritiek van onder meer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Europese Unie op zijn al te welwillend fiscaal beleid, waar grote internetbedrijven als Google, Facebook en Apple maar wat graag gebruik van maken.
Vooral de zogeheten ‘Double Irish Dutch Sandwich’-constructie is de OESO en de EU een doorn in het oog. Bij die constructie verkoopt een Amerikaanse moederbedrijf zijn internationale rechten aan een dochter in Ierland, die formeel is ingeschreven op een belastingparadijs. Dat Ierse bedrijf leent de rechten onder licentie uit aan een Nederlandse bedrijf (vaak een postbusbedrijf) tegen een bepaalde vergoeding, waarop dat bedrijf die rechten opnieuw in licentie uitleent aan een tweede Iers bedrijf.
De hele constructie is erop gericht om zo min mogelijk belastingen te betalen en de winsten maximaal door te sluizen naar belastingparadijzen. Dat levert aardig op: zo betaalde Apple in 2012 slechts 1,9% belasting over de 37 miljard dollar winst die het buiten de Verenigde Staten realiseerde.
De Ierse regering zou nu onder groeiende druk van de EU toch zijn fiscale politiek willen wijzigen. “Alle signalen die we krijgen, wijzen erop dat het nog voor dit jaar is” zegt een topman van consultingbedrijf pwc in Dublin. Al zal dat niet van vandaag op morgen gebeuren: specialisten gaan uit van een overgangsperiode van drie tot zeven jaar om de bedrijven in kwestie de kans te geven een en ander grondig voor te bereiden. Bedrijven uit de technologische en de farmaceutische sector zouden daar trouwens al mee bezig zijn, aldus nog de WSJ.