Amazon krijgt in de Verenigde Staten voor het eerst een vakbond. In New York hebben magazijnmedewerkers zich succesvol georganiseerd en een eigen vakbond opgericht, een primeur in de geschiedenis van de retailreus.
Helemaal op eigen houtje
In het New Yorkse stadsdistrict Staten Island hebben werknemers van Amazon vorige week geschiedenis geschreven: voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf zijn ze erin geslaagd een vakbond op te richten. Met 2.654 voorstemmen tegenover 2.131 nee-stemmers is de oprichting van Amazon Labor Union een feit. Het gaat om een volledig nieuwe en onafhankelijke vakbond die de medewerkers zelf zijn gestart.
Eerdere pogingen om te syndiceren mislukten, onder meer door tussenkomst van Amazon zelf. Vorig jaar probeerde het personeel in een depot in Alabama zich te organiseren, maar de initiatiefnemers leden toen een nederlaag. Achteraf gaf de nationale arbeidsraad (National Labor Relations Board of NLRB) hen een herkansing, omdat bleek dat Amazon mensen zwaar onder druk zette om tegen te stemmen.
Sindsdien trof de tweede grootste werkgever van de VS een schikking met de NLRB, die het iets makkelijker moest maken om bij een vakbond aan te sluiten. De eerste resultaten zijn nu te zien in New York, en mogelijk binnenkort in Alabama. Ook daar werd vorige week opnieuw gestemd. Volgens de eerste resultaten verliest de vakbond daar met een nipte meerderheid, maar er komt nog een hoorzitting over honderden betwiste stembiljetten.
Nieuw arbeidsklimaat in de VS
Het zijn vooral jongeren die het voortouw nemen in de vakbondsacties, noteert The Guardian uit de mond van Seth Goldstein, een pro-Deoadvocaat die Amazon Labor Union in Staten Island heeft vertegenwoordigd tijdens de verkiezingsprocedure. Overal in de VS duiken steeds meer vakbonden en werknemersprotesten op. De coronapandemie zorgde voor schaarste op de arbeidsmarkt en dus een machtsverschuiving, maar ook president Joe Biden zou een gunstiger klimaat creëren voor arbeidsorganisatie.
De werknemers bij Amazon vragen betere arbeidsomstandigheden, betaald verlof voor geblesseerde werknemers, langere pauzes en hogere lonen. Amazon zelf reageert echter dat vakbonden “niet het beste antwoord zijn” voor de werknemers en dat het bedrijf liever rechtstreeks samenwerkt met de teams. De e-commercespeler lanceerde recent verschillende nieuwe initiatieven om medewerkers te laten bijstuderen en voerde loonsverhogingen door.